Cum pot duce injecțiile contra obezității la creșterea economiei. Prețul unui tratament din România care ”arde” 8 kg/lună
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Statele Unite, de pildă, se estimează o creștere economică de până la 1% dacă măcar o parte dintre oamenii care folosesc aceste tratament slăbesc și duc o viață sănătoasă și sunt mai productivi la serviciu.
Astfel de tratamente încep să fie populare și în România, deși prețul nu este deloc mic.
Unul din doi români declară că suferă din cauza kilogramelor în plus, conform ultimelor date INS.
Nu e de mirare că noile medicamente care activează receptori cu rol în reglarea apetitului au ajuns repede și la noi. De pildă, un tratament injectabil pentru obezitate, care promite puține efecte adverse, costă aproximativ 2.500 de lei pentru trei luni.
Este eficient, desigur, doar cu dietă, evitarea alcoolului și a sedentarismului.
Lorena Bădici, medic specialist diabetolog: ”De exemplu, ultimul pacient pe care l-am văzut a slăbit 8 kg într-o lună. Viața lor se schimbă foarte mult, pe lângă faptul că ei se simt mult mai bine din punct psihic, au încredere în ei mai mare, dar cea mai mare schimbare este la nivelul sănătății, și aici vorbim de reducere a riscului de diabet, de boli cardiovasculare, de boli renale și în general reducerea riscului cardiovascular”.
Toate acestea pot avea și un important impact economic. Atunci când reușesc să piardă kilogramele în plus, mulți oameni se îmbolnăvesc mai greu și cheltuiesc mai puțin pe tratamente medicale, ei sau statul, iau mai puține zile de concediu medical, obosesc mai greu și cel mai important - devin mai productivi la locul de muncă, arată studiile. Pe scurt, aduc mai mulți bani în economie.
Succesul tratamentelor pentru obezitate afectează companiile fast foodS-au făcut deja analize în acest sens pentru Statele Unite ale Americii. Dacă 60 de milioane de oameni s-ar trata de obezitate, economia americană ar putea crește cu 1%. Până în anul 2028, vorbim de un plus de peste 300 de miliarde de dolari.
Pe lângă pierderea în greutate, aceste tratamente ajută și la reducerea apetitului și a interesului pentru mâncarea nesănătoasă. Au însă efect advers asupra industriei de fast food și băuturi carbogazoase, care înregistrează deja pierderi la bursă, spun cei care au făcut această analiză.
Claudiu Cazacu, analist XTB: ”De la începutul anului, ne-am uitat la performanța acțiunilor și am constatat o rămânere în urmă față de media pieței, iar unele dintre titluri chiar foarte cunoscute sunt pe scădere, în timp ce piața este clar pe cereștere. Vedem un impact pe piață, sigur că nu putem spune că este exclusiv din pricina acestui val de tratamente noi pentru obezitate, însă e destul de clar că există efecte”.
Deși nu sunt ieftine și ajung în Statele Unite și la 1.000 de dolari pe lună, piața acestor noi tratamente pentru obezitate este uriașă. Se estimează că în următorii ani va ajunge la 100 de miliarde de dolari, cam cât întreaga piață a medicamentelor pentru tratarea durerii.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA , romania , obezitate , crestere economica , tratamente
Dată publicare: 03-05-2024 18:59