Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum arată costumul popular vechi de 180 de ani. Un bărbat l-a purtat la Festivalul Etniilor din Timișoara

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obiceiuri, cântece, dansuri și povești din Banat au dat viață Muzeul Satului din Timișoara. Acolo a fost găzduit Festivalul Etniilor, care se ține an de an în orașul de pe Bega. Nouă comunități etnice s-au reunit într-o paradă a costumelor tradiționale.

Muzeul Satului Bănățean din Timișoara a prins viață, preț de câteva ore. Sârbi, bulgari, evrei, maghiari, romi sau slovaci au purtat cu mândrie costumele specifice comunității lor și au făcut spectacol.

Un bărbat a purtat un costum croit acum 180 de ani.

Victor Enache: "Un costum armânesc, aromân, de Paște, ca să spun așa. Ceea ce îl definește ca fiind un costum de sărbătoare, sunt acei ciucuri și acea bandă roșiu cu alb. Este din lână. Aromânii își făceau totul în casă din lâna oilor".

Iar tinerii sunt dornici să ducă mai departe tradiția.

Citește și
liviu dragnea
10.000 de romani au intrat in Cartea Recordurilor cu un dans popular in Nasaud. Dragnea a participat la eveniment. FOTO

Maia Marianuț: "Noi reprezentăm etnia sârbă. Portul meu este alcătuit dintr-o fustă neagă. Pe dedesubt am o cămașă albă și un sacou negru cu galben și cercei. Altele sunt puțin diferite cu vestă. Sunt foarte vechi costumele".

Eduard Szucs: "Vestă, de exemplu gri, aurii și doi băieți care avem aceste șube".

Denisa Filip: "Este foarte înflorat și colorat, ceea ce ne reprezintă pe noi. Rochia e foarte veche, din zona noastră, de aici, din Timișoara și e specifică gaborilor".

Cei veniți în plimbare s-au bucurat de spectacol, muzică și voie bună. S-a cântat și karaoke.

Femeie: "Toate etniile, frumos și dansurile, portul, ceva frumos. Acum s-a schimbat moda, sunt grele, nu se mai poartă".

Festivalul se ține deja de 23 de ani, iar intrarea a fost liberă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult