Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a ajuns câinele robot Spot ajutorul de nădejde al arheologilor, în orașul antic Pompeii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Arheologii din orașul antic Pompeii, îngropat de lavă în urmă cu aproape 2000 de ani, au acum un ajutor de nădejde.

Este vorba de un câine-robot care inspectează ruinele antice. Spot - așa cum a fost numit roboțelul - se poate strecura în spații foarte înguste pentru a face scanări 3D. Imaginile astfel obținute îi ajută pe specialiști să colecteze date pentru cercetările arheologice.

Spot a fost creat de o companie cu sediul în Statele Unite și face parte dintr-un proiect mai amplu care folosește tehnologia pentru a monitoriza activitatea de pe situl Pompeii. Cu ajutorul său, munca arheologilor de acolo e şi mult mai sigură.

Valerio Brunelli, specialist IT: „Valoarea adăugată adusă de robot este că poate face față unor medii foarte, foarte dificile, datorită capacității de a se descurca singur cu cele 4 picioare, este capabil să depășească și să ocolească obstacolele.”

Obiectivele lui Spot vor fi monitorizarea ruinelor şi colectarea informaţiilor despre progresul lucrărilor.

Valerio Brunelli, dezvoltător Leica Geosystems: „Potențialul lui Spot nu se oprește aici. Putem să dezvoltăm integrarea lui cu multe alte tipuri de senzori, să facem analize în timp real sau procesarea acestor tipuri de date și să oferim informații care nu sunt vizibile imediat, cum ar fi geometria sau nivelul de degradare al unor medii neexplorate sau greu de explorat.”

Spot a mai primit o sarcină extrem de importantă. Pentru că situl de la Pompeii a fost prădat de hoți de nenumărate ori, robotul patruped va căuta tunelurile săpate de aceștia.

Raffaele Martinelli, arheolog: „Se poate mișca fără probleme într-un mediu complex, datorită tehnologiei cu care este dotat. Primim apoi date colectate cu ajutorul senzorului. Are camere de înaltă definiție, care fotografiază, de exemplu, traseul pe care l-a parcurs. Are capacitatea de a relua traseul, ceea ce ne ajută să facem comparații între imagini. Sunt imagini care ne ajută să verificăm dacă au intervenit degradări, modificări.”

Oraşul antic Pompeii se află la poalele vulcanului Vezuviu. În timpul erupţiilor din anul 79, cenuşa, noroiul şi lava au îngropat aşezările şi au conservat parţial oraşul. Şantierul arheologic de aici este una dintre cele mai populare atracţii turistice din Italia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult