Pepenele de Dăbuleni devine istorie. Avem recolte mari de fructe exotice, datorită secetei. ”Este numărul 1”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aşa se face că, în grădinile oamenilor din sudul ţării, vedem tot mai des smochine, rodii fructe de kaki sau fistic.
Grădinile localnicilor din Dolj s-au schimbat în ultimii ani și nu mai arată ca cele din restul țării. O femeie se mândrește cu o recoltă de fructe exotice.
Lelioara Cioacă, localnică: „Rodiu, kiwi, mini-kiwi de aici, curmalul chinezesc, banana nordului, migdal, kaki, smochinii. S-au aclimatizat foarte bine, am rămas și eu surprinsă”.
Și această femeie a fost curioasă să planteze ceva nou, mai ales după ce a aflat de cartoful dulce, recomandat diabeticilor.
Nuți Băniță, localnică: „Kaki, curmalul chinezesc și mango care nu a făcut, nu e al optulea an, așa au zis că de la 8 ani în sus începe să facă".
La Dăbuleni a început recoltarea cartofilor dulci, prima legumă exotică aclimatizată la noi, în urmă cu 12 ani. Producția e foarte bună, chiar dacă a fost secetă.
Alina Paraschiv, șef laborator fiziologie: „Deși am avut un an cumplit din punct de vedere meteorologic, cartoful dulce având organele pe care noi le consumăm în sol a fructificat foarte bine și avem producții chiar ușor mai mari decât anii trecuți”.
Și copacii cu baby kiwi au crengile încărcate cu fructe zemoase. La fel de bine le merge curmalelor și fructelor kaki. Iar fisticul, migdalele şi banana nordului au fost deja culese.
Ștefan Nanu, director adjunct Institutul de Cercetare Dăbuleni: „Curmalul este numărul 1 ca și comportament. Urmează foarte aproape de curmal, kaki. De asemenea, banana nordului a dat fructe multe, fructe mari”.
De la Institutul de Cercetare Dăbuleni pleacă zilnic colete cu fructe și legume sau chiar plante pentru clienţii care le consumă ori vor să le planteze.
Sursa: Pro TV
Etichete: seceta , romania , culturi , fructe exotice
Dată publicare: 12-10-2024 19:54