Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cu brânza, salamul și berea în lăzi frigorifice pe litoral. Turiștii nu mai vor să dea bani la barurile de pe plajă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe litoral, mulți turiști au găsit o soluție pentru a reduce cheltuielile de vacanță. Merg pe plajă cu mâncare adusă de acasă ori cumpărată de la magazin. Alimentele sunt puse cu grijă în lăzi frigorifice pe care le întâlnim la tot pasul.

Administratorii de plajă se mulțumesc cu încasările pentru șezlonguri și așteaptă răbdători ca proviziile să se termine și oamenii să cumpere și de la bar.

Pe plaja din Mamaia, lăzile frigorifice stau sub soare cât e ziua de lungă. Turiștii își aduc mâncarea preferată, ori băuturi pe care le țin la rece. Vasile din Ialomița ne-a arătat ce și-a pregătit pentru prânz. Vasile: „O gustărică de acasă”.

Reporter: Ce v-ați adus bun?

Vasile: „Friptură”.

Citește și
litoral, plaja
Litoralul e atât de aglomerat, că nu mai ai loc nici să calci pe plajă. Odată cu numărul turiștilor, au explodat și prețurile

Reporter: Cu ce?

Vasile: „Carne de porc afumată. Brânză de casă”.

Reporter: E de casă?

Vasile: „Da, da. De la Ialomița”.

Reporter: Și roșie tot de acasă?

Vasile: „Tot de acasă, doamnă”.

Reporter: De ce?

Vasile: „Pentru siguranță și finanțe, buget”. Câteva șezlonguri mai încolo, o familie din Grindu, județul Galați, și-a rânduit în lada frigorifică tot ce are nevoie, pentru o ședere prelungită la soare. Turist: „De băut, avem și un pic de brânză”.

Reporter: De unde e brânza?

Turist: „De acasă, de la țară. Salam, un ceai. suc, apă. Mai avem și dulciuri”.

Reporter: De ce veniți cu ele la plajă?

Turist: „Să nu dăm banii”. Alții spun că mănâncă la terase, dar băuturile le aduc de acasă. Este mai ieftin așa. Reporter: Ce aveti acolo?

Turist: „Bere, mai multă apă”.

Reporter: Și pentru doamne?

Turist: „Doamna bea apă. După masa iau fructe, o caisă, o piersică. Avem avantajul pentru că e mai ieftin, până te duci să iei o doză se încălzește, trebuie să o bei neaparat, așa mai beau din doză, pun în ladă. Sunt foarte scumpe pe plajă nu poți să îți permiți orice”.

Turist: „Apă, suc, lapte pentru copil, iaurt și cam atâta”.

Reporter: E mai bine cu lada?

Turist: „Da. Pentru că sunt toate foarte scumpe. Vorba soacrei mele, nu mai trebuie să plecăm de pe plajă, în rest mâncare găsim noi unde să mâncăm, dar pentru copii e mai ok așa”. Administratorii de plajă spun că turiștii pot veni atât cu mâncare, cât și cu băutură. Sunt convinși că la finalul zilei majoritatea își cumpără ceva și de la barul de pe plajă.

Răzvan Chițan, administrator plajă: „Nu putem să le interzicem să nu vină cu toate, noi avem de exemplu poate o bere care nu le place și ei vin de acasă cu berea pe care o consumă zilnic, pe noi ne bucură că vin, ne închiriază șezlongurile”.

Cristian Brăhălescu, vicepreședinte ANAT Sud-Est: „Sunt plaje publice pana la urmă, iar administratorii sunt bucuroși că vin la plajă, chiar dacă își aduc lada frigorifică, mai iau o cafea, un chips sau o înghețată pentru copii și atunci fac în acest fel o activitate comercială care să justifice taxele plătite către Apele Române”. La barurile de pe plajă o jumătate de litru de apă costă 7 lei, o bere de la 8 lei în sus, iar o limonadă 15 lei.

Ca să vă faceți o idee despre economiile făcute de cei care merg cu băuturile în lada frigorifică pe plajă, să știți că la două beri cumpărate de la magazin în loc de bar va rămân 10 lei în buzunar.

La apă și la răcoritoare, la fel.

Așadar, o familie de 4 persoane economisește cel puțin 40 de lei pe zi, aproape 300 de lei într-o săptămână.

Cei care caută mâncare ieftină se orientează spre autoservire. Aici, un meniu la prânz – ciorbă, felul doi, salată și chiflă - costă în jur de 39 de lei.

Prețuri mai mari găsim la restaurante. Acolo doar o ciorbă costă 26 de lei, la care se adaugă încă 40-50 de lei pentru felul doi, pentru o singură persoană.

Așadar pe litoral găsim prețuri pentru toate buzunarele. Suntem în vârf de sezon, iar acest lucru se vede, plajele sunt pline, sunt peste 100 de mii de turiști pe litoral în această perioadă. Gradul de ocupare pe întreg litoralul este de 85%, iar cele mai aglomerate stațiuni sunt Mamaia, Eforie Nord și Costinești.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult