Locul de muncă plătit cu până la 4.000 de euro pentru care se bat românii care vor să plece afară la muncă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Peste 80% dintre cei cu experiență lucrează în Spania, Grecia și Italia, potrivit Agenției Naționale a Patronatelor din Turism. Hotelurile și restaurantele noastre se confruntă cu cea mai gravă criză de personal din ultimii cinci ani.
Hotelurile și restaurantele de la mare au nevoie de cel puțin 5.000 de noi angajați. O mie au încercat să recruteze acum la un târg de joburi.
Cei din industria ospitalității sunt dispuși să ia inclusiv oameni pe care să îi școlească rapid, dar nici pe ei nu reușesc să îi țină prea mult.
Dumitru Gurgui, reprezentantul unui complex hotelier: „Vin la practică, fac practica și pe urmă pleacă.”
Oana, reprezentanta unui complex turistic: „Îi școlarizăm și după toți visează să plece afară. Probabil au salarii mai bune.”
În România, pe litoral, în hoteluri și restaurante, salariile încep de la 3.000 de lei. La acești bani se adaugă bacșișurile și, în unele cazuri, cazarea și masa oferite de angajator. Suma care se adună la final este însă mai mică decât cea pe care reușesc să o strângă dacă lucrează în alte țări.
Alexandru este ospătar în Spania. A primit oferte de angajare de la trei hoteluri de 4 și 5 stele din Mamaia, dar le-a refuzat.
Alex, ospătar în Spania: „Am ajuns la un salariu de 1.500 de euro și am decis să rămân aici pentru că este un trai diferit și se câștigă mai bine decât în țară.”
Spania, Italia și Grecia sunt principalele țări care atrag angajați români în hoteluri și restaurante.
Dragoș Coslada, ospătar în Italia: „Eu câștig 1.600-1.650 de euro lunar la orele normale de contract. Ce se depășește de contract se plătește extra. Maximul la care aș putea să ajung poate fi și 2.200 de euro.”
Stelian Muscalu, administratorul unei taverne din Thassos, Grecia: „Preferă să lucreze aici pentru că se câștigă ceva mai mulți bani, practic o fac de nevoie. Salariile aici oscilează între 800 de euro și pot ajunge la peste 3.000-4.000 de euro. Aici vorbim de bani în mână. Au asigurată cazarea, au asigurată mâncarea și practic banii despre care vorbim sunt bani cu care rămân în mână.”
Ce se va întâmpla cu litoralul românesc dacă tot mai mulți angajați calificați pleacă din țară?
Ebru Muledin, reprezentanta unui complex turistic: „Scade calitatea. Tocmai de asta noi am venit cu un plan în sprijinul celor fără calificare. Anual punem la dispoziție și cursuri de calificare.”
Anul acesta, sezonul estival pe litoral a fost declarat deschis pe 1 mai. Aglomerația va începe odată cu vacanța elevilor, pe 22 iunie.
Sursa: Pro TV
Etichete: litoral , industria ospitalitatii , deficit de forta de munca
Dată publicare: 17-05-2024 19:49