Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Credincioșii au venit și sâmbătă la moaștele Sfintei Parascheva, însă în număr mult mai mic față de anii trecuți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Credincioșii au continuat să vină și sâmbătă la moaștele Sfintei Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iași, însă în număr mult mai mic faţă de anii obişnuiţi.

 

Dacă înainte de pandemie zeci de mii de oameni stăteau la coadă pentru a se închina în faţa raclei, sâmbătă seară doar câteva sute au trecut pe culoarul supravegheat de jandarmi și de preoți.

În 2019, înainte de pandemie, pe acest culoar era forfotă mare. Zeci de mii de pelerini aşteptau la rând în zilele de weekend. Veneau la intrarea din curtea Mitropoliei cu o zi înainte şi aşteptau zile întregi până să ajungă la raclă. Sâmbătă seară, însă, a fost mai mult gol.

Citește și
parascheva
Pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Mii de persoane au trecut pe la moaște. VIDEO

Credincios: ”În primii ani când veneam, stăteam și 48 de ore și 56 de ore, două zile, două nopți. Era o mulțime de oameni, prindeam rând cu o zi înainte până a doua zi dimineața. Nu îmi vine să cred că străzile sunt pustii.”

Credincioasă: ”Înainte erau mulți oameni, acum nu e nimeni. Sfânta e singură. E ca și cum am venit la înmormântare, nu la sărbătoare.”

După lăsarea serii, pe culoarul de acces din curtea Mitropoliei, au trecut pe la raclă doar câteva zeci de pelerini pe oră, însă autorităţile au fost în continuare prudente. I-au îndemnat permanent pe credincioşi să stea la un metru și jumătate dinstanţă unii de alţii şi să poarte mască de protecție.

Reporter: ”Ați păstrat distanța?”

Credincios: ”Da.”

Reporter: ”Sunteți vaccinat, nu ați trecut prin boală. Cum ați pus în balanță riscul?”

Credincios: ”Nu am pus în balanță, pentru că încă nu m-am infectat.”

În Iaşi, incidenţa cazurilor de COVID a atins pragul de 8,55 la mia de locuitori, iar la ATI nu mai sunt locuri libere. Din acest motiv, în acest weekend a intrat în vigoare carantina de noapte. Pelerinajul însă rămâne o excepţie. Până acum au venit să se închine la raclă aproape 18.000 de credincioşi.

Apogeul sărbătorii va fi pe 14 octombrie, în ziua Hramului, când va fi oficiată Sfânta Liturghie în zona pietonală din centrul oraşului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult