Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Circuitul paharelor de cafea. Orașul care implementează un sistem pentru refolosirea lor

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce noi încă ne zbatem să reciclăm sticlele de plastic, danezii deschid un nou capitol în lupta dusă împotriva gunoaielor și poluării.  

Al doilea cel mai mare oraș din Danemarca implementează un sistem pentru refolosirea paharelor pentru cafea.

Clienții plătesc o mică sumă drept garanție și își recuperează banii când și-au terminat băutura și au înapoiat recipientul.

La o cafenea din Aarhus, clienții pot opta pentru paharul reutilizabil, pentru care însă trebuie să plătească.

Martin Agger, Go' Kaffe: „Clienții trebuie să plătească cinci coroane (aproape 70 de eurocenți). După ce termini cafeaua, poți lăsa paharul într-unul din aparatele speciale pentru reciclat și îți recuperezi banii”.

Primăria a instalat 25 de astfel de aparate în cele mai circulate zone ale orașului.

Citește și
Prezentatoare de știri cunoscută, concediată după ce a apărut cu un pahar de cafea la pupitru, în direct. Era o marcă celebră
Prezentatoare de știri cunoscută, concediată după ce a apărut cu un pahar de cafea la pupitru, în direct. Era o marcă celebră

Nicolaj Bang, consilier local: „După ce ți-ai băut cafeaua, îți iei telefonul sau cardul și îl scanezi. Se verifică dacă sistemul funcționează. Apoi bagi paharul în aparat și urmează să primești cinci coroane în cont”.

Recipientele lăsate în aparate ajung apoi la un centru de reciclare. Acolo sunt verificate și igienizate înainte de a fi reintroduse în circuit.

Nicolaj Bang, consilier local: „Anul trecut am curățat râul care trece prin oraș și am strâns 100.000 de pahare de cafea. Asta e o problemă. Sâmbătă dimineața, orașul arată ca o groapă de gunoi. Reciclând reducem poluarea cu microplastic și îmbunătățim aspectul general al orașului”.

Cafenelele și barurile din Aarhus pot alege dacă vor sau nu să participe la acest proiect. 40 de companii vând deja băuturi în cupe reutilizabile. Numărul celor interesați să se alăture acestei inițiative crește de la o zi la alta.

Joe Hougaard, managerul cafenelei La Cabra: „Toți ne dorim să ne aducem contribuția în lupta împotriva gunoaielor care zac peste tot. Mergând pe stradă încă văd aruncate paharele noastre și ale altor cafenele”.

Localnicii s-au arătat încântați de idee.

Localnic: „Cred că oamenii trebuie să accepte ideea că trebuie să aibă mai multă grijă, că trebuie să meargă puțin mai mult până la un astfel de aparat sau până la coșul de gunoi”.

Proiectul este finanțat de primăria din Arhus și, timp de trei ani, va fi în faza de testare. Dacă va avea succes, autoritățile daneze plănuiesc să includă în același sistem ambalajele în care se vând preparate la pachet. De exemplu, pizza.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult