Cele mai populare teorii ale conspirației despre originile coronavirusului
Galerie foto
În plus, tot mai multe teorii ale conspriației au început să circule în mediul online, fără a fi susținute de oamenii de știință sau de către organismele naționale sau internaționale oficiale. The Economic Times le-a prezentat pe câteva dintre cele mai populare.
''Mușamalizarea" chinezească
De când știrile despre coronavirus au fost preluate de mass-media la nivel mondial, speculațiile cu privire la guvernul comunist din China care încerca să „acopere” focarul și să ascundă cifrele oficiale au fost tot mai multe.
Faptul că guvernul chinez ar fi încercat să suprime avertizările unor medici cu privire la pandemie a stârnit numeroase rumori în mediul online.
Coronavirusul, prezis într-un roman
La scurt timp după ce s-a izbucnit focarul, mai multe persoane au început să sublinieze că un pasaj din cartea „Ochii întunericului” de Dean Koontz, apărută în 1981, prezice pandemia de coronavirus.
O fotografie cu un pasaj din carte a devenit virală în scurt timp, iar internauții s-au dezlănțuit.
În prim planul romanului, o mamă încearcă să afle ce s-a întâmplat cu fiul ei după ce a dispărut în mod misterios într-o excursie. Se dovedește că băiatul este deținut în China - mai exact în Wuhan - locul unui focar de virus mortal.
În pasaj, un personaj numit Dombey relatează despre un virus numit „Wuhan-400”, care a fost dezvoltat la laboratorul RDNA din afara orașului Wuhan.
Pasajul oferă apoi detalii complexe despre modul în care virusul afectează corpul uman.
Coronavirusul, o armă biologică
Una dintre cele mai des întâlnite speculații este legată de faptul că noul coronavirus ar putea fi o armă biologică.
Potrivit unui raport ET Prime, mai mulți oameni de știință chinezi din Canada au fost acuzați de spionaj și au fost privați de accesul la Laboratorul Național de Microbiologie din Canada (NML), unde s-ar afla unii dintre cei mai mortali agenți patogeni.
Presupusa „încălcare a politicii” a evidențiat programul biotehnologic al altor țări, inclusiv China.
Își are originile în piața fructelor de mare
Oamenii de știință nu au reușit să determine originea COVID-19, dar există speculații conform cărora virusul a pornit din piața de fructe de mare din China.
Acest lucru a fost menționat în rapoartele autorităților de sănătate chineze și ale Organizației Mondiale a Sănătății, care au spus că „cele mai multe” cazuri au legături cu piața fructelor de mare, care a fost închisă la 1 ianuarie.
Conexiunea „5G”
Pe măsură ce teoriile conspirației au început să se răspândească, mai multe zvonuri despre conexiunea dintre 5G și coronavirus au apărut online.
Se crede că COVID-19 ar fi provenit dintr-o piață din Wuhan, în noiembrie. Întâmplător, China a activat, de asemenea, unele dintre rețelele sale 5G tot în aceeași lună.
Keri Hilson, celebra cântăreață americană, cu 4,2 milioane de urmăritori pe Twitter, a trimis mai multe tweet-uri despre presupusa conexiune dintre 5G și COVID-19, scriind: „Oamenii au încercat să ne avertizeze despre 5G.''
Mai mulți teoreticieni au susținut, de asemenea, că videoclipurile virale ale oamenilor „căzând pe pământ și leșinând” în China au fost rezultatul undelor radio 5G care au intrat în contact cu sângele acestora.
Coronavirsul nu este la fel de periculos ca SARS
Când știrile despre coronavirus au început să se răspândească, mai mulți sceptici de pe social media au început să acuze mass-media globală că a creat panică inutilă în jurul noului coronavirus.
Oamenii din întreaga lume au început să compare coronavirusului cu SARS, ce s-a răspândit în 2003, pornind de la afirmațiile oamenilor de știință, care au transmis faptul că virușii foarte contagioși sunt mai puțin mortali.
Rata de mortalitate pentru coronavirus, conform raportului CIDRAP, era săptămâna trecută de 2,3%, în timp ce pentru SARS a fost de 9,6%. Cu toate acestea, marți, 31 martie, în lume au fost înregistrate aproape 41.500 de decese cauzate de noul coronvirus, comparativ cu cele 774, cauzate de SARS.
Toate acestea rămân doar simple teorii ale conspirației, niciuna dintre ele nefiind demonstrată în mod oficial.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: The Economic Times, Pro TV
Etichete: coronavirus , pandemie , teorii ale conspiratiei
Dată publicare: 31-03-2020 21:55