Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cea mai veche biserică din România e în Hațeg. În 800 de ani, a adăpostit toate religiile. Ce se găsește în catacombe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Poate cea mai veche biserică din România se află în Hațeg, în localitatea Sântămăria Orlea. Prima atestare a fost la 1243, și a fost loc de rugăciune pentru creștini, catolici și reformați deopotrivă.

Biserica din Sântămăria Orlea, o mică localitate din Țara Hațegului, pe drumul național care leagă Petroșaniul de Hațeg, este considerată de unii istorici ca fiind cea mai veche biserică din România, datând din secolul al 13. Clădirea de piatră peste care se văd urmele vremii este construită peste un vechi castru roman, iar dedesubt are două catacombe, cu morminte. Riscul de prăbușire i-au determinat pe oamenii locului să zidească intrările în cele două tunele, acum mai bine de zece ani.

În prezent, biserica din Sântămăria Orlea, aflată la câțiva kilometri de orașul Hațeg, aparține cultului reformat și încă găzduiește slujbe. În restul timpului este deschisă turiștilor, iar ghid este un localnic pasionat de istorie, Nicu Giredea.

Biserica este pictată între anii 1243-1311, ceea ce o califică și la categoria cea mai veche biserică cu picturi murale din țară, afirmă custodele ei.

„Biserica o găsim funcțională ca biserică creștină la 1243 și trece prin mai multe cicluri. O găsim ca Biserică Creștină, Biserică Catolică, Biserică Reformată de la 1550 încoace, cu trei rânduri de pictură. La 1243 atunci când apare prima mențiune a picturii, figurează 12 însemne, printre care cercul și crucea. Apare Biserica Catolică undeva din jurul anilor 1300. Atunci, undeva până la 1311 se termină pictura”, spune Nicu Giredea.

Citește și
preot telefon
Un preot din Iași a privit în direct pe telefon cum un hoț îi jefuia biserica. Ce a urmat

În jurul anului 1520, biserica din Sântămăria Orlea e preluată de reformați de la catolici, ajungându-se în situația în care picturile de pe pereți să aibă influențe din toate religiile de aici. Linia reformată se păstrează până în prezent, după ani în care a fost administrată și de ortodocși.

Biserica din Sântămăria Orlea are și ea secretele sale, care nu sunt dezvăluite curioșilor, cum ar fi catacombele, explică custodele Giredea.

„După Al Doilea Război Mondial, linia greco-catolică se desființează și se preia pe linie ortodoxă. În biserică avem și un cimitir, mai precis o cavernă, în care se găsesc niște sicrie care sunt metalice, sigilate cu plumb, pasonate la capăt, cu un fel de coroană regală. Mai avem niște nișe în pereți, trei sunt ocupate, două nu sunt ocupate, două linii de tunele, multă piatră romană, cu inscripții, fără inscripții. Biserica este așezată pe un castru roman cu întăritură romană, posibil să fie de 2.000 de ani, cam așa ceva, și o găsim funcțională la 1243, cam de 800 de ani”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult