Ce este „spartul caprelor”, obiceiul de la început de an în comuna Oituz
Your browser doesn't support HTML5 video.
La spartul caprelor, flăcăii din sat cutreieră uliţele cu făclii şi, la finalul ceremoniei, dau foc caprelor cu care au colindat la final de an. Localnicii spun că ard simbolic tot ce a fost rău în anul care s-a încheiat, astfel încât noul an să înceapă doar cu bucurii.
Localnicii se strâng în cete care-şi încep drumul simbolic din diferite puncte ale comunei, în timp ce agită făclii aprinse.
Gelu David – localnic: „E finalul la capre, ăştia zic spargere, dar nu e spargere. E sfârşitul obiceiului şi se adună toţi grămadă, se dezbracă şi fac cinste. Ghinioanele s-au ars din prima zi, ăsta e scopul obiceiului”
Reporter: De câţi ani se ţine această tradiţie?
Localnic: „De când îs născut eu, aşa m-am născut. Am 73 de ani. Întotdeauna au fost capre. Acu anu nu a fost aşa”
După ce colindă uliţele, cetele se întâlnesc în centrul comunei, unde are loc ceremonia. Petrecerea nu a fost lipsită de incidente. Sătenii au fost nemulţumiţi că oamenii legii nu i-au lăsat să iasă şi pe dumul naţional.
Cătălina Păduraru – IPJ Bacău: „Peste 200 de poliţişti, jandarmi şi pompieri s-au mobilizat pentru evenimentul privind alaiul datinilor de pe raza comunei Oituz. Astfel, structurile teritoriale ale MAI au luat toate măsurile pentru ca acest eveniment să se desfăşoare fără incidente”
Colindătorii au mers până la drumul naţional, iar de acolo s-au întors la casele lor.