Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este o "cafenea pentru reparații"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oamenii moderni aruncă prea uşor obiectele care se strică, înlocuindu-le cu unele noi. Astfel, durata de viaţa a acestora scade şi ele ajung în număr mare la gropile de gunoi. Dar nu trebuie să fie neapărat aşa.

În tot mai multe oraşe din lume există locuri unde se întâlnesc oameni care ştiu să repare diverse obiecte. Fac schimb de experienţă şi îi învaţă şi pe alţii.

Într-o încăpere ce arată ca un atelier se întâlnesc o mână de oameni din Canberra (capitala Australiei) care încearcă să țînă piept societățîi de consum. Ei cred că abundența ne-a făcut risipitori. În timp ce părinții și bunicii noștri își reparau hainele, pantofii și tot ce se strica prin casă, de cele mai multe ori noi cumpărăm altele.

Membru atelier: "Mama mea a copilărit în timpul Marii Crize și a celui de-al Doilea Război Mondial, așa că se pricepea să repare o mulțime de lucruri pe care oamenii le reparau pe vremuri. Dar cred că noi nu mai știm și e important ca aceia dintre noi care mai știu, să-i învețe și pe alții."

Citește și
Dadarao Bilhore
A reparat 600 de gropi în asfalt în memoria fiului său, mort într-un accident rutier

Oameni pricepuți să repare orice sunt găsiți la o cafenea. O bluză agățată, o pereche de căști, o sonerie sau o bicicletă, pleacă de acolo cu obiectele reparate, dar și cu o lecție despre cum să și le repare singuri.

Membru atelier: "Orice obiect care se poate repara e un obiect în minus pe care îl aruncăm, mai ales că o mulțime de probleme sunt simplu de rezolvat."

Reparățiile înseamnă economii pentru fiecare, dar și un mic ajutor pentru mediu. Potrivit ONU, anual ajung la gunoi între 20 și 50 de milioane de tone de electrocasnice. În fiecare țară ajung anual la gunoi cantități uriașe de textile.

Membru atelier: "Sunt atât de multe lucruri care ajung la groapa de gunoi fără să fie nevoie. Cumpărăm tot timpul lucruri noi și tot fără să fie neapărât nevoie."

Ideea unei "cafenele pentru reparații" a apărut prima oară la Amsterdam și s-a răspândit rapid. Acum sunt peste 1.600 în toată lumea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult