Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este burnout-ul și cum putem să-l recunoaștem? Metode de gestionare a epuizării mentale

Burnout-ul este deseori confundat cu stresul intens, cronic, deși are manifestări și cauze diferite.  

Dorința de a obține rezultate cât mai bune la locul de muncă, ambiția de a avansa în carieră sau pasiunea pe care o punem în munca noastră de zi cu zi riscă să ne ducă la epuizare, dacă nu știm să recunoaștem din timp semnalele de alarmă și să cerem ajutor.

Dacă și tu te simți copleșit de sarcinile pe care le ai de îndeplinit la serviciu și îți este din ce în ce mai greu să gestionezi corect echilibrul dintre viața personală și cea profesională și te simți mereu obosită, este posibil să fii aproape de burnout. Venim în ajutorul tău cu acest articol, din care poți afla care sunt semnele și simptomele de burnout și ce trebuie să faci pentru a-l preveni sau pentru a-l depăși cu bine, dacă deja se manifestă.

Ce este sindromul burnout?

Sindromul burnout nu este o afecțiune psihică, precum depresia, ci o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională, provocată de expunere la stres intens și prelungit, incorect gestionat, legat de activitatea profesională. Această definiție este dată chiar de Organizația Mondială a Sănătății, care precizează și principalele manifestări caracteristice - lipsa de energie, gândurile negative legate de activitatea profesională și lipsa de eficiență.

Atunci când apare burnout-ul, te simți nu doar epuizat, ci și copleșit, demotivat, incapabil să mai faci față sarcinilor cu care erai obișnuit până atunci. Mai mult, nu mai găsești un scop în ceea ce faci și nu mai vezi sensul activității tale.

Din păcate, dacă nu recunoști la timp sindromul burnout și nu iei măsurile necesare, nu-ți va afecta doar activitatea profesională, ci și viața personală și chiar sănătatea, slăbindu-ți sistemul imunitar și predispunându-te la diferite afecțiuni.

Oricine poate trece prin cel puțin un episod de burnout, dar există și factori care cresc acest risc de epuizare. Astfel, poți ajunge la burnout dacă nu ai prea multă încredere în tine, dacă ai așteptări nerealiste legate de locul tău de muncă, dacă atmosfera de la serviciu este nepotrivită, cu multe conflicte, fără recompense pentru performanța obținută și dacă ești suprasolicitat.

Simptomele burnout-ului

Semnele și simptomele de burnout pot fi clasificate în fizice, psihice și comportamentale.

Manifestările fizice pot include:

► Oboseală,

► Tulburări de somn,

► Schimbări ale apetitului (mănânci mai mult sau mai puțin ca de obicei),

► Dureri de cap sau dureri musculare.

► Manifestările psihice provocate de burnout sunt:

► Lipsă de motivație,

► Îndoială permanentă,

► Lipsă de satisfacție în activitatea profesională, care înainte îți plăcea.

Burnout-ul provoacă și schimbări comportamentale, care pot include:

► Izolare,

► Reacții nefirești, conflictuale, cu colegii,

► Lipsă de productivitate la locul de muncă,

► Dezinteres pentru îndeplinirea sarcinilor de lucru.

Toate aceste manifestări diferă ca intensitate de la o persoană la alta, dar și în funcție de etapa în care te afli, pentru că nu apar toate deodată. Există cinci stadii de burnout, potrivit integrisok.com, iar primele sunt foarte greu de identificat:

Faza de entuziasm - te simți plin de energie și optimist, ești productiv la locul de muncă și foarte creativ, obții rezultate bune.

Primul stadiu de stres - apar perioade în care te simți stresat, copleșit de sarcinile pe care le ai, îți este greu să le duci la bun sfârșit, nu mai poți să te concentrezi și să termini la timp tot ce ai de făcut. Fizic, începi să te simți obosit și să ai probleme cu somnul, iar activitățile care nu au legătură cu serviciul nu te mai interesează.

Stadiul de stres cronic - stresul este constant la locul de muncă, apar apatia, dezinteresul pentru munca ta, începi să întârzii, nu-ți mai îndeplinești sarcinile așa cum trebuie, refuzi să comunici cu colegii, te enervezi fără motiv și ai conflicte cu ei. Este posibil ca toate aceste stări să apară și în timpul liber, afectându-ți viața de familie și viața socială.

Stadiul de burnout - nu mai poți funcționa normal, pentru că ți-ai atins limitele rezistenței psihice, iar problemele de la locul de muncă au ajuns să te obsedeze. Simptomele fizice pot deveni foarte intense - apar dureri de cap și tulburări digestive, iar comportamentul tău se schimbă în mod evident.

Stadiul de burnout cronic - dacă nu iei măsuri la timp, burnout-ul devine parte din viața cotidiană, îți pune în pericol locul de muncă, pentru că nu mai poți lucra eficient, iar în timp poți ajunge la depresie sau la anxietate.

Când trebuie să apelăm la medic?

Imediat ce recunoști semnele unui burnout, trebuie să iei măsuri ca să gestionezi corect situația. Discută cu șeful tău și spune-i prin ce treci, apoi cere câteva zile de concediu, ca să te poți odihni și să-ți reîncarci bateriile.

Un alt aspect important este să comunici permanent, sincer și deschis cu șeful tău și cu colegii și să înveți să refuzi sarcinile pe care simți că nu le mai poți face. Chiar dacă vrei să fii proactiv, să te implici cât mai mult și să arăți cât de bine lucrezi, trebuie să existe și limite, adică să spui NU! atunci când ești suprasolicitat. De asemenea, refuză să faci ore suplimentare sau să lucrezi de acasă, pentru că este esențial să existe un echilibru între viața profesională și cea personală - ai nevoie de timp liber!

Dacă tot nu-ți revii după ce ai aplicat aceste soluții, cere ajutor unui medic sau unui psiholog, pentru a găsi soluția potrivită pentru tine! Nu ignora burnout-ul și nu aștepta să treacă de la sine, pentru că situația se va agrava și îți va fi și mai greu să te recuperezi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult