Cât câștigă un ospătar pe litoral, din bacșis, în „seara cea mai bună”. Categoriile de clienți care sunt mai generoși
Your browser doesn't support HTML5 video.
Le dau în general 10% peste nota de plată, dar pot pune și mai mult. Angajații care îi servesc spun că cei care nu par să aibă mulți bani sunt mai generoși.
Atitudinea cântărește cel mai mult în decizia clientului de a lăsa bacșiș.
La restaurant, unii clienți se orientează și după cât de gustoasă a fost mâncarea.
„Dacă nu mâncăm bine, nu lăsăm”, a spus un client. De cele mai multe ori, bacșișul reprezintă 10% din valoarea consumației.
Ospătarii ne-au spus și cine sunt cei mai generoși turiști.
Mădălin Ivanciu, ospătar: Cei cu venituri mai puține lasă mult mai mult tips decât cei cu venituri mai mari.
Reporter: Cât bacșis ai primit vara aceasta?
Mădălin Ivanciu: O seară, o seară cea mai bună ajung la 550 de lei.
Am vrut să vedem și noi cât primesc ospătarii, de la cei care au venit la masa de prânz.
La finalul zilei, din suma rezultată în plus este scăzut impozitul, iar restul este împărțit.
Pe litoral primesc uneori bacșiș și cei care lucrează pe plajă.
Răzvan Chițan, manager plajă Mamaia: „Mai ales joi vineri sâmbăta, duminică când sunt zile cum e acum în vârf de sezon cererea e foarte mare în primele rânduri și lumea de obicei preferă să reserve și le mai lasă un 5 lei, 10”.
Statisticile arată că în țările din Europa, între care și România, clienții lasă în medie 10% din valoarea notei de plată. Sunt însă și câteva țări cum ar fi Norvegia, Serbia, Polonia sau Austria unde se lasă chiar și 15-20% din valoarea consumației, în timp ce în Danemarca sau Moldova clienții nu lasă bacșiș deloc.