Canicula, un pericol pentru necuvântătoare. Cât de mult suferă animalele din grădinile zoologice
Your browser doesn't support HTML5 video.
În schimb, urșii din păduri sunt ceva mai norocoși, deși uneori se aventurează până în zonele locuite ca să găsească o baltă.
Toropită de căldură, o ursoaică și-a adus cei doi pui la scăldat, într-un iaz aflat la mică distanță de o clădire. Pacienții au privit scena amuzați. Într-o grădină zoologică de lângă Arad animalele fac zilnic dușuri reci.
Viorica Mohaci, administrator: „Ca să treacă cu bine peste caniculă, mai ales că zilele acestea s-au anunțat temperaturi foarte mari, le stropim dimineața și seara cu apă. La amiaza nu, că este foarte cald și s-ar putea îmbolnăvi.”
În Ploiești, Beligan, tigrul bengalez, a primit o piscină cu apă rece. A testat-o întâi cu laba înainte să se scufunde satisfăcut.
Alina Ene, Grădina Zoologică Ploiești: „Am înlocuit la multe dintre animale fanul cu masa verde pentru că este mai suculentă, am mutat jgheaburile și ieslele pe zona de umbră, oricum profităm de toată vegetația care ne înconjoară. Aici sunt cu 5 grade mai puțin decât în oraș.”
Le e greu și albinelor, care fac eforturi uriașe să scape de caniculă. Familiile se împart în două și, cu schimbul, dau din aripi incontinuu că să ventileze astfel aerul din stup.
Liviu Stana, apicultor: „Ele trebuie să scadă temperatura în stup la 35 de grade pentru ca să poată crește puietul.”
La o temperatură mai mare de 35 de grade în stup, insectele riscă să moară sufocate.