Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Buletinul electronic cu cip: cum îl obții în 2023 dacă îți reînnoiești cartea de identitate și ce acte sunt necesare

Începând din 2023, toți românii vor putea obține cărți de identitate electronice, conforme cu standardele UE, care vor avea cipuri pe care vor fi stocate o mare parte din informațiile personale.

În 2019, Parlamentul European a cerut României să emită cartea electronică de identitate începând 2021. Conform Regulamentului UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 „cărțile de identitate care nu îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 3 încetează să fie valabile la data expirării lor sau în termen de 3 august 2031, oricare dintre aceste date survine mai întâi”.

Astfel, pe 2 august 2021, Ministerul Afacerilor Interne a dat drumul unui program pilot de eliberare a cărților de identitate electronice în județul Cluj.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, în cadrul unui eveniment dedicate digitalizării, că programul va fi extins în București în intervalul iunie-iulie 2023, iar în a doua parte a acestui an va fi extins în toată țara.

Potrivit ministrului, până la finalul anului 2023, orice român va putea solicita eliberarea unui buletin electronic după expirarea actualului act de identitate.

Buletinul electronic cu cip nu va fi obligatoriu

Noua carte de identitate are dimensiunea unui card bancar și păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act.

Cartea electronică de identitate conține informații înscrise cu privire la: denumirea statului emitent, tipul documentului, numele de familie, prenumele, genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin), cetățenia, data nașterii, codul numeric personal (C.N.P.), numărul documentului, data expirării valabilității, semnătura olografă a titularului, imaginea facială a titularului, domiciliul, data emiterii și autoritatea emitentă, zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ), zonă cip.

De asemenea, cartea de identitate electronică va ține locul și cardului de sănătate și va putea fi folosită pentru a accesa sistemele online ale instituţiilor statului.

Potrivit legislației românești, cartea de identitate electronică, cu cip, nu va fi obligatorie. Cetățenii români care nu doresc acest tip de act pot opta pentru cărți simple de identitate.

„Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării", a explicat şeful Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.

Marea diferență între buletinele electronice cu cip și cărțile simple de identitate este că a doua variant nu va putea fi folosită pentru a călătorii peste hotare. Românii care nu trec la buletinele electronice vor avea nevoie de pașaport pentru a trece granița. O altă diferență între cele două tipuri de buletin este prezența termenilor „sex” și „gen”. În timp ce pe noile cărți de identitate electronice se va regăsi termenul de „gen”, pe cele simple va fi păstrată terminologia „sex”.

Cum obții buletinul electronic în 2023

Până la implementarea sistemului de cărți electronice de identitate în București și în restul țării, doar în Cluj se pot emite deocamdată buletine electronice.

Clujenii care au nevoie de un nou document de identitate trebuie să se înscrie pe platforma MAI - Cărți electronice de identitate.

Primul pas este cel de alegere a datei și orei la care solicitantul se va prezenta să depună cerea. Mai departe se introduce o adresă de email, numele și prenumele și motivul pentru care este necesară o nouă carte de identitate.

În continuare, solicitantul va primi apoi un mail în care trebuie să confirme programarea. Mailul este valabil 15 minute, dacă în acest interval de timp nu se dă click pe butonul de confirmare din mesaj, programarea este anulată.

Trebuie menționat că, deocamdată, doar persoanele cărora le-a expirat buletinul pot să obțină cărți electronice de identitate.

Acte necesare pentru buletinul cu cip

Potrivit Direcției Județene de Evidența Persoanelor Cluj, singura care eliberează deocamdată cărți electronice de identitate, persoanele care își schimbă buletinele au nevoie de următoarele documente:

• actul de identitate, • certificatul de naștere, original • certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original, • certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original, certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate, • extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original,

În cazul în care o persoană nu poate prezenta certificatul de divorț, dovada statutului civil și, după caz, a numelui se poate face cu certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiuni pe care solicitantul le are la data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate; în cazul modificărilor intervenite în străinătate cu privire la datele de stare civilă, solicitantul actului de identitate prezintă certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiunile aplicate, care să dovedească statutul civil și numele pe care solicitantul le are la data depunerii cererii.

O altă specificație de pe site-ul DJEP Cluj se referă la extrasul de carte funciară, care trebuie să fie obținut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii și poate fi prezentat și în format electronic.

Termenul de eliberare a buletinelor electronice

Cărțile electronice de identitate se eliberează în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, iar în cazuri deosebite poate fi prelungit cu maxim 15 zile de către şeful serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult