Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bihorean amendat de ITM cu 120.000 de lei pentru că nu a făcut contracte de muncă lăutarilor de la petrecerea sa

Un bihorean a fost amendat cu 120.000 de lei de către ITM pentru muncă la negru, deoarece nu a încheiat contracte de muncă lăutarilor pe care i-a adus să cânte la petrecerea sa privată. Ulterior, instanța a anunțat sancțiunea ITM.

Un bărbat din Bihor a fost amendat în iunie 2022 cu 120.000 de lei de către Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru că nu a întocmit contracte de muncă unor soliști și instrumentiști pe care i-a chemat la petrecerea sa. La mai bine de un an de la incident, Curtea de Apel Oradea a respins definitiv cauza și a anulat sancțiunea dictată de ITM, scrie Bihor Online.

„E o soluție normală, pentru că a fi obligat să închei contracte de muncă pentru muzicanții care îți vin la o petrecere sau la o nuntă e o utopie și de fapt, și juridică”, a explicat avocatul Adrian Costea.

Inspectorii ITM, alături de polițiști și jandarmi, au descins în noaptea de 12 spre 13 iunie 2022 la căminul cultural din localitatea Roșia, acolo unde se desfășura o petrecere, ”Hora Satului”.

Luați pe sus de oamenii legii, cei patru soliști și instrumentiști, dar și un DJ, au completat fișe de identificare și au spus că urmau să fie plătiți cu câte 200 de lei fiecare în schimbul prestației lor.

Citește și
Peste 800 de persoane prinse că munceau la negru, pentru o platformă de ride-sharing. ITM a dat amenda maximă
Peste 800 de persoane, prinse că munceau la negru pentru o platformă de ride-sharing. ITM a dat amenda maximă
Organizatorul petrecerii, amendat cu 120.000 de lei pentru muncă la negru

Ulterior, aceștia au mărturisit sub jurământ, în instanță, că au declarat această sumă de frica inspectorilor, care nu voiau să accepte faptul că cineva putea cânta gratuit la o petrecere. În realitate, toți erau apropiați ai organizatorului și acceptaseră să cânte de plăcere la petrecerea organizată de acesta și autorizată de primăria comunei.

Inițial, inspectorii ITM l-au amendat pe bărbat cu 120.000 de lei pentru muncă la negru și l-au obligat să le întocmească muzicanților contracte de muncă și să le înregistreze în programul Revisal, ceea ce acesta a și făcut. Însă nu a fost de acord cu sancțiunea aplicată de inspectorii de muncă și s-a adresat Tribunalului Bihor, cerând anularea procesului-verbal de control prin care a fost amendat.

În fața judecătorilor, reclamantul a explicat că discutase de mai mult timp cu muzicanții, unii colegi și prieteni cu el, să organizeze o petrecere între ei, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, au tot amânat. În vara lui 2022, după ce restricțiile au fost ridicate, a cerut primăriei din Roșia să-i permită să facă un eveniment în Căminul Cultural din comună.

Acolo s-a desfășurat, în noaptea de 12 spre 13 iunie 2022, „Hora Satului”, la care au venit și soliștii și instrumentiștii care erau liberi de la serviciu.

Muzicanții au declarat de frică inspectorilor ITM că erau plătiți cu 200 de lei fiecare

Bărbatul susține că, în timpul controlului ITM, muzicanții le-au spus inspectorilor de muncă, în mod explicit, că nu au fost plătiți pentru prestația lor.

„În acel moment, una dintre inspectoare le-a comunicat că nu este posibil să vină să cânte fără a primi nici un ban, precum şi faptul că aceste persoane (inspectorii ITM – n.n.) trebuie să treacă o sumă de bani pe procesul verbal de control. Neștiind ce să facă şi fiind foarte speriați, aceștia (interpreții – n.n.) au luat hotărârea să treacă suma de 1.000 de lei pentru toţi, respectiv echivalentul a câte 200 de lei de persoană, deşi efectiv nimeni nu a primit niciun ban, fiind doar un eveniment între prieteni”, a menționat reclamantul în declarația consemnată în sentința Tribunalului Bihor.

Avocatul Adrian Costea a solicitat instanței să constate că, pentru câteva ore de activitate a muzicanților, nu se impunea ca organizatorul evenimentului să-i angajeze cu contract de muncă și a catalogat această cerință a inspectorilor ITM „absurdă și exagerată”.

Asta cu atât mai mult cu cât soliștii nu se aflau sub autoritatea reclamantului, fiecare „prestând activitatea în funcţie de repertoriul propriu şi de cunoştinţele muzicale”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult