Băutura preferată de aproape toți românii devine un lux. Prețul a ajuns la maximul ultimei jumătăți de secol
De asemenea, dealerii spun că unii fermieri brazilieni au amânat să livreze boabele recoltate în acest an, în speranţa că vor obţine preţuri şi mai mari, ceea ce creează probleme de aprovizionare pe termen scurt şi pierderi financiare pentru traderii care se aşteptau să primească cafeaua, informează Reuters, preluat de Agerpres.
În jurul orei 12.35 GMT, la bursa ICE cotaţiile futures la cafea arabica erau în creştere cu 0,7% până la 3,2530 dolari livra (453,5 grame), după ce anterior a urcat până la 3,3545 dolari livra, cel mai ridicat nivel înregistrat după 1977.
De la începutul anului şi până în prezent, preţul cafelei arabica a crescut cu aproape 75%, ceea ce o face una din materiile prime cu cele mai bune performante, alături de cacao, pentru care preţurile s-au dublat.
„Trendul de preţ este acum foarte similar cu cel înregistrat la cacao la începutul anului. Motivele sunt şi ele comparabile. La cacao, motivul a fost recoltele slabe din primele două cele mai importante ţări producătoare, Coasta de Fildeş şi Ghana. În cazul cafelei arabica, sunt îngrijorările cu privire la o recoltă slabă în Brazilia, cel mai important producător, în anul următor din cauza secetei", susţin analiştii de la Commerzbank.
Tot vineri, preţul cafelei robusta, varianta mai ieftină utilizată la prepararea cafelei instant, a atins şi el cel mai ridicat nivel din ultimii 47 de ani. La bursa ICE, cotaţiile futures la cafea robusta au atins vineri un vârf de 5.694 de dolari tona, după care au mai scăzut până la 5.503 dolari tona.