Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Avocado, unul dintre cele mai consumate fructe exotice în România. Importurile au crescut enorm

Your browser doesn't support HTML5 video.

Am început sa mâncam mai sănătos și să folosim fructe exotice în preparatele de zi cu zi. Avocado în special, așa că importurile au crescut enorm.

Pe fondul unei cereri mari, dar și al unei producții mai mici, la care se adaugă și restricțiile de transport impuse de pandemie, prețurile au tot crescut, și sunt acum la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

Prețului fructului de avocado a ajuns la cel mai ridicat nivel de după 1998, arată datele oficiale. Problemele vin din Mexic, cel mai mare producator. Consecințele se simt și la noi, în special în bucătăriile marilor resturante.

„Față de săptămâna trecută au mai crescut prețurile și, deci, noi îl avem cu 2 lei în plus față de săptămână trecută, produsele pe care le facem cu avocado, cu acest fruct exotic. Cererea este în creștere în ultima perioadă”, a spus un bucătar.

În magazinele românești, un săculeț costă în jur de 13 lei, în timp ce la bucată se vinde cu cel puțin 4 lei.

Citește și
vitamina b12
Postul ținut multă vreme sau dieta vegetariană înseamnă carență mare de vitamina B12

Pe lângă consumul individual și o serie de restaurante deschise recent folosesc din plin acest fruct. Într-un local din București sunt gătite lunar peste 5300 de bucăți, adică o tonă.

„Noi având ca ingredient principal, a crescut consumul foarte mult în prima perioadă și a crescut focusul pentru mâncare sănătătoasă cu totul, avocado fiind o emblemă a mâncărurilor sănătoase”, a explicat managerul unui restaurant cu specific.

În combinație cu pește crud, carne de pui și vită sau asezonat cu diferite fructe și savurat pe post de desert, avocado poate sta la baza tuturor preparatelor. Cererea pentru acest fruct a accelerat pe măsură ce oamenii au început în pandemie să ia masa acasă. Numai noi am importat anul trecut, peste 11 mii de tone, în creștere față de 2020, când am importat puțin peste 9 mii de tone.

Cele mai mari cantități le importăm din Germania, Ungaria, Țările de Jos, în special Olanda, dar și Spania și Turcia. Cel mai bine se dezvoltă în zonele tropicale, unde există umiditate, iar temperaturile trec de 22 de grade atât ziua, cât și noaptea. Clima din țara noastră nu îi permite să se dezvolte, iar costurile pentru o seră sunt imense.

„Vorbim de maturarea fructului, e bine să știm că el atunci când îl cumpărăm are o culoare verde, câteodată un verde deschis, ceea ce înseamnă fructul nu este maturat, copt, trebuie să așteptăm să captele o culoare de verde închis sau verde puțin spre negru și frcutul să fie un pic moale când e apăsat cu degetele”, a explicat prorectorul Facultății de Horticultură.

Avocado este un fruct sățios cu grasimi bune, nesaturate care contine vitamina B6, C, fier și potasiu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult