Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Avertisment cu privire la carnea de porc cumpărată online. Vânzătorii ignoră analizele obligatorii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Autoritățile ne transmit să alegem cu atenție furnizorul de carne de porc pentru sărbători. Foarte mulți crescători își promovează porcii pe internet și sunt gata să ne aducă la ușă comanda.

Deși pare mai comod să cumpărăm online, oficialii atrag atenția să nu renunțăm la analizele obligatorii pentru carne, în condițiile în care România a înregistrat anul acesta cele mai multe focare de pestă porcină.

În această perioadă se fac deja listele pentru că porcii vor fi tăiați peste câteva săptămâni. În viu, se vând cu 12 lei -15 lei pe kilogram.

Reporterul PRO TV a pretins că este un posibil client și a sunat la mai multe anunțuri.

„Eu vă spun așa, în felul următor îl tai la gât și vi-l pun pe cântar, vi-l filmez, vă fac filmare, vă trimit pe Whastapp, ca să vedeți că nu vă trimit la altceva în afară de lucrul dvs. Ideal ar fi, dacă puteți, să veniți, să vedeți, unul ce vă place, dacă nu, îmi spuneți ce greutate să aibă și vi-l tranșez în patru și vi-l aduc acasă. Vă dau poze, cum sunt vii, cu ce i-am crescut. I-am crescut doar cu cereale bio, nu cu furaje, nu cu nimic”, a spus un vânzător.

Citește și
carne porc
Porcul pentru Crăciun va fi mai scump anul acesta. Care sunt estimările fermierilor

 

În mod normal, orice carne vândută trebuie să aibă un aviz de la medicul veterinar din localitate că este bună de consum, însă unii fermieri ignoră aceste analize obligatorii.

Reporter: Dvs îi faceți examen trichineloscopic?

Vânzător: Nu.

Reporter: Nu îi faceți?

Vânzător: Nu, nu…

Reporter: Nu i-ați făcut niciodată. De ce nu îi faceți?

Vânzător: Nu îi fac, eu îi țin în condițîi curate, igienic.

 

„Porcii noștri sunt crescuți bio, la țară, noi suntem de la țară. După ce se sacrifică porcul, luăm bucățică din carne și o ducem la control , nu trimitem să facem probleme și dvs puteți să vă duceți cu cărnița să o controlați”, spune un alt vânzător.

 

Indiferent unde este sacrificat, analizele pentru trichineloză sunt așadar obligatorii pentru că ajută la prevenirea unor îmbolnăviri. Așa că autoritățile ne sfătuiesc să cumpărăm numai din locuri autorizate, iar dacă alegem varianta porcului de gospodari să cerem analize ori să duce noi carnea la un laborator specializat.

Așa că aveți grijă de unde va faceți cumpărăturile. Autoritățile vorbesc de aproximativ 20 de mii de samsari care vând porci vii sau carne de porc fără documente legale. Și așa s-a răspândit pesta porcină în țară noastră. În acest moment sunt peste 600 de focare active și doar în acest an au fost sacrificate peste jumtate de milioane de animale.

„Ne aflăm la 4 ani și jumătate de la debutul acestei pandemii a porcilor în România și din păcate, ne aflăm în cea mai gravă situație de la începutul acestei pandemii”, a declarat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

În ciuda repetatelor apeluri pe care noi le-am făcut către autoritățile statului, acest lcuru nu s-a întâmplat, astfel încât există practic un gol legislativ care a condus la o răspândire a bolii și la pierderi enorme.

În același timp, inspectorii au avut discuții și despre legea porcului. Potrivit proiectului aflat în dezbatere în Parlament, porcii nu mai trebuie hrăniți cu resturi alimentare, așa cum se întâmplă în multe gospodării. În plus, țăranii vor avea voie să crească cel mult 5 exemplare pentru consumul propriu, iar cei care vor să vândă trebuie să se autorizeze.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult