Autoritățile vor să investească bani în rebranduirea sării de bucătărie românești
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deși e de calitate, sarea de bucătărie românească pierde competiția cu sarea din import. Acum, cea mai mare parte din producție este folosită iarna, ca material antiderapant. România extrage un milion de tone de sare pe an. 38% din această cantitate ajunge pe drumuri, ca material antiderapant. Un sfert se folosește în industria chimică și doar 16% are ca destinație industria alimentară și consumul uman. De altfel, jumătate din sarea din magazine este din import, din țări precum Grecia, Austria sau Ucraina.
Salinele Companiei Naționale a Sării lucrează cu utilaje vechi, neperformanteDin străinătate aducem o gamă variată de sare, combinată cu mirodenii și ambalată elegant, iar clienții sunt mai degrabă atrași de aceste tipuri.
Cumpărător: „De regulă, sare de mare făra iod.”
Reporter: De ce?
Cumpărător: „Nu știu.”
Cumpărător: „Eu din fire manânc cam multă sare, dar așa sunt. Așa, cantitativ, nu prea știu să spun.”
Florin Spătaru, ministrul Economiei: „Trebuie să investim mult în rebranduirea sării românești. Avem o sare de foarte bună calitate. Asta trebuie să se regasească și în ambalaj, un ambalaj atractiv, care să fie prezent pe rafturile tuturor magazinelor.” Dar de modernizare au nevoie și salinele Companiei Naționale a Sării, care lucrează cu utilaje vechi, neperformante.
Salrom plănuiește să dea 100 de milioane de lei pe tehnologie nouăAnul trecut, România a exportat 33% din cantitatea de sare exploatată. Am putea deveni lider pe piața europeană, după ce Ucraina, cel mai mare exportator din Europa, a sistat livrările, din cauza războiului. Este, însă, nevoie de investiții. Salrom plănuiește să dea, în acest an, o sută de milioane de lei pe tehnologie nouă, iar prima salină care va beneficia de fonduri este cea de la Praid.
Constatin Dan Dobrea, directorul general al Salrom: „Este vorba de o combină pe care vrem să o achiziționăm în următorul an și pentru mina de aici, din Slănic Prahova. Vorbim de o investiție a Salrom de peste două milioane și jumătate de euro, urmând ca anul viitor să facem o investiție majoră aici, la mina Slănic.”
Societatea Națională a Sării Salrom este o companie cu capital majoritar de stat. Are șapte saline în administrare, din care exploatează sare, dar care pot fi vizitate și de turiști.