Autoritățile din București sunt gata să investească 90 de milioane de lei pentru o capitală mai verde
Your browser doesn't support HTML5 video.
Din păcate, în ultimii ani, Bucureștiul a pierdut peste o mie de hectare de astfel de zone, care au ajuns parcări, trotuare sau terenuri pentru construcții.
Autoritățile sunt gata să investească 90 de milioane de lei pentru o capitală mai verde.
Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei: „Este vorba despre două acoduri cadru. Un acord cadru este între 4,8 milioane, suma minimă, și 10,2 milioane, suma maximă. Pentru acest acord intenționăm să cumpărăm semințe de flori pentru serele ALPAB, bulbi, pământ vegetal și alte materiale, special pentru partea de flori. Și celălalt este un acord cadru prin licitație publică, între 14 milioane și 79 milioane, prin care intenționam să cumpărăm în special arbori, arbuști, subarbuști, plante lemnoase și acoperitor de sol. Ambele acorduri cadru au valabilitate doi de ani”.
Florile și arborii vor ajunge pe spațiile vezi deja existente, nu vor apărea, deocamdată, altele noi. Ultimele date arătau că, un locuitor din Capitală, are la dispoziție mai puțin de zece metri pătrați de spațiu verde. Asta deși, conform unor norme ale Uniunii Europene, până în 2013 trebuia să ajungem la 26 de metri pătrați.
Alex Oprița, reprezentant al Platformei de Mediu pentru București: „Potențialul Bucureștiului este undeva la 20 de metri pătrați pe cap de locuitor. Diferența este dată de spații verzi retrocedate, de spații verzi, care nici măcar nu sunt cadastrate ca spații verzi, dar care cu investiții din partea autorităților publice am putea să avem acces cu toții”.
Registrul Spațiilor Verzi, obligatoriu prin lege, lipsește. Capitala are unul, dar mai mult de formă, pentru că nu a fost actualizat de zece ani. Acesta ar trebui să fie un instrument, care să ajute administrația să întrețină spațiile verzi, să fie un soi de fișă medicală a arborilor. În lipsa registrului nu avem o strategie clară.
Diana Culescu, peisagist: „Pentru a menține calitatea nici nu e nevoie de o investiție, să mergi să sapi, să plantezi ceva, trebuie doar să faci strategia pentru spații verzi, care e obligatorie prin lege din 2007. Momentan se plantează continuu tei, deși în străinătate nu se mai plantează, pentru că sunt foarte mari probleme din cauza sărurilor, care se dau iarna pentru deszăpezire. De asemenea, se plantează mesteacăn, care dă alergii în străinătate, dă alergii și la noi, dar nu recunoaștem acest lucru”.
În paralel cu lucrările făcute de Primăria Capitalei, în sectorul trei vor fi plantați, în acest an zece, mii de arbori, iar în sectorul doi încă cinci mii. Cei de la sectorul patru promit chiar un parc nou.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti , primaria capitalei , spatii verzi
Dată publicare: 03-04-2023 20:20