Aproape 10.000 de kg de deșeuri au fost scoase din Peștera Scărișoara, care adăpostește cel mai mare ghețar subteran din lume
Your browser doesn't support HTML5 video.
Din cauza încălzirii climei, gheața se topește, așa că ies la iveală diverse obiecte. La curățenia generală, rangerii Parcului Național Apuseni au fost ajutați de speologi și alpiniști. Multe resturi scoase la suprafață din Peștera Scărișoara sunt bucăți de metal care au stat acolo zeci de ani.
Speologi și alpiniști clujeni le-au ridicat zeci de metri, cu ajutorul unor corzi. Odată cu încălzirea climei, multe piese mari - din vremea în care se făceau amenajări pentru turiști - au ieșit la iveală.
Alin Moș - director Administrația Parcului Național Apuseni: „În acele zone în care au rămas deșeuri istorice, unele dintre ele bănuim că sunt din anii '60. Vorbim de cabluri, vorbim de deșeuri metalice care, până acum, nu au putut fi scoase, fiind încastrate în gheață. în această peșteră, se găsește cel mai mare bloc de gheață subteran din lume. El are, aproximativ, în acest moment, 130.000 de mc."
Rangerii au un mesaj și pentru turiștii care confundă Peștera Scărișoara cu Fontana di Trevi: să nu mai arunce monede în jurul ghețarului, pentru că doar poluează.