Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anunț îngrijorător privind țigările electronice. Ce au descoperit oamenii de știință

Un nou studiu arată că țigările electronice produc modificări ale sistemului cardiovascular după o singură utilizare.

Studiul publicat marți în revista Radiology a concluzionat că vapingul afectează temporar funcția vaselor de sânge la persoanele sănătoase, scrie CNN.

În urma unor teste RMN, cercetătorii au descoperit modificări ale fluxului de sânge din artera femurală a piciorului după o singură utilizare. Aceștia nu au putut determina, însă, substanța chimică responsabilă pentru schimbările observate.

"După câteva minute, totul se normalizează. S-ar putea spune, mare lucru, nu se întâmplă nimic. Dar dacă cineva vapează în mod regulat, există posibilitatea ca, în timp, lucrurile să nu se revină la normal la fel de ușor”, spune autorul studiului, Felix Wehrli.

Aceste modificări reflectă „primii pași în dezvoltarea bolilor cardiovasculare”, inclusiv ateroscleroza. Dar este nevoie de ani de zile pentru a se dezvolta, a adăugat el.

Citește și
tigari electronice
Riscurile la care se expun cei care fumează ţigări electronice sau cu tutun încălzit

Studiul este cea mai recentă adăugare la o proliferare a cercetărilor care are ca scop măsurarea impactului țigărilor electronice asupra inimii, vaselor de sânge, plămânilor și creierului. Experții spun însă că cercetarea rămâne în fazele sale timpurii, adesea având loc în laborator sau la animale.

Un studiu realizat în mai arată că aromele folosite la țigările electronice au efecte toxice asupra sistemului cardiovascular, scăzând durata de viață a celulelor.

„Utilizarea țigărilor electronice este în creștere, iar datele care indică un impact negativ al acestora sunt și ele în creștere. În plus față de problemele cauzate de nicotiă, aditivii pot afecta la rândul lor sănătatea sistemului vascular”, spun medicii de la Universitatea de Medicină din Massachusetts.

Deși specialiștii sugerează de multă vreme că vapingul prezintă mai puține riscuri pentru sănătate decât fumatul țigărilor clasice, medicii spun că se cunosc foarte puține lucruri despre potențialul toxic al aromelor, particulelor și al metalelor grele folosite la producerea țigărilor electronice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult