Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ajutoare de la stat de până la 290.000 de euro pentru fermieri. Suma acordată, calculată în funcție de numărul de animale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru a rezista pe piață, crescătorii români de animale vor primi ajutoare de stat, de până la 290.000 de euro pentru o fermă, pentru acoperi creșterile de prețuri la furaje, energie și combustibili.  

Vor beneficia de subvenții cei care au vaci, porci, dar și păsări. Crescătorii de porci spun, însă, că acest ajutor este insuficient și cer măsuri mai ample pentru redeschiderea fermelor afectate de pestă. Nici ceilalți nu o duc prea bine.

Ajutoarele se dau pentru crescătorii de bovine, scroafe, porci grași, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare și găini de rase grele, potrivit unei ordonanțe de urgență pregătită de Guvern.

O fermă va putea obține cel mult 290.000 de euro ajutor de la stat, iar bugetul alocat pentru toți crescătorii care ar putea fi beneficiari se apropie de 92 de milioane de euro. Scopul este menținerea în viață de fermelor care, în ultima vreme, odată cu pandemia, s-au confruntat cu creșteri tot mai mari la prețurile furajelor, energiei și combustibililor. Cheltuielile mai mari de producție se văd și în prețurile pe care le găsim la raft la carne, ouă și lapte.

Suma acordată va fi calculată în funcție de numărul de animale. La porci a fost stabiltă deja o valoare de 30 euro pentru unul. Din cauza pestei, fermele de la noi asigură doar 20% din consumul de carne de porc.

Citește și
miel
Cum să alegem cea mai bună carne de miel sau de ied pentru Paște. Sfaturile fermierilor

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România: „Acest ajutor va acoperi în mică măsură pierderile din ultimele 12 luni. Noi vindem acum undeva cu 8 lei pe kg, la poarta fermei prețul în viu și, din cauza prețurilor mai mari, noi nici la asemenea preț nu ne acoperim costul de producție, deci suntem într-o continuă pierdere.”

Potrivit Ministerului Agriculturii, în cazul crescătorilor de porci, pierderile au fost anul trecut de 114 lei pe cap de animal, ceea ce i-a făcut pe unii fermieri să reducă puternic producția.

Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor: „Miza este să nu avem o creștere și mai mare a prețurilor, că vom asista la o reducere a prețurilor - mi-e greu să cred, miza este să avem producători în aceste sectoare care să supraviețuiască. Avem nevoie să redeschidem fermele de porci închise din cauza pestei porcine.”

Ministrul Agriculturii spune, însă, că vor mai fi și alte ajutoare.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: „Nu este singurul sprijin pe care îl vom aproba în perioada următoare, urmează măsura anunțată cu 300 de milioane de euro pentru fermieri pentru sprijinirea combaterea efectelor creșterii prețurilor la materii prime, furaje, la tot ce afectează producția în această perioadă.”

Cei de la Institutul pentru Economia Agriculturii au calculat că pierderea pentru o vacă de lapte numai în primul trimestru din acest an este de peste 650 de lei.

Complicată e și situația crescătorilor de păsări, în condițiile în care furajele, tot mai scumpe, înseamnă 70% din costurile de producție. Între 2020 și 2021, pentru carnea de pasăre, costurile de producție au crescut cu 10%, iar la ouă, cu 15%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult