Ce s-a auzit într-o localitate din Alba, miercuri dimineață. Oamenii au ieșit în stradă și au filmat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Este o tradiție a sașilor, menită să-i dezmorțească pe oameni și să le redea veselia, în pași de defilare. Copiii au fost primii care s-au alăturat alaiului.
La fiecare casă oamenii locului lasă în drum câte o sticlă de tărie, iar fanfara se oprește și intonează instrumental un marș care anunță venirea lunii mai. Localnic: „Se urmărește imnul care se cântă în fața la fiecare poartă. E o onoare pentru cine primește în gospodăria.”
Localnic: „E frumos, să dea Dumnezu să țină obiceiul ăsta mai departe.” Chirion Jurju – președinte Fanfară: „Ne așteaptă în fața porții cu o sticlă de țuică și cântăm o cântare care zice că e vestirea primăverii, gazdele ne primesc cu bucurie.” Sute de copii iau parte cu entuziasm alături de cei mari la acest obicei străvechi. Lcalnică: „Fanfara noastră vestește venirea primăverii și ne bucurăm împreună cu copiii, cu nepoții noștri de această zi de 1 mai.” Localnică: „Am auzit fanfara și am ieșit să văd. E așa o sărbătoare.” Localnică: „Este un obicei săsesc. Ne bucurăm foarte mult că avem șansa să participăm în fiecare an.” Printre cei care au făcut să răsune întreaga localitate sunt și tineri talentați. Tânăr: „Eu fac parte din formație de 12 ani, fanfara este un lucru foarte important pentru mine îmi place că păstrăm tradiția și o ducem mai departe”.
Paul, membru fanfară: „Începînd cu șase dimineța, începând în centrul Petreștilor, de la căminul cultural umblăm prin tot satul alături cu copii cu biciclete împodobite. Atmosfera din jur, e un obicei pe care nu îl întâlnim în alt loc.” Cei 25 de membri ai fanfarei țin să nu se stingă tradiția săsească din Apuseni, deși comunitatea are tot mai puțini membri.