A crescut numărul celor care investesc din pasiune în ambarcațiuni. Câte nave sunt înregistrate sub pavilion românesc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Ancorează tot mai mulți români, care au investit într-o ambarcațiune din pasiune, ori străini, care aleg tarifele de la noi, mai mici decât cele din Bulgaria sau Grecia. În acest moment sunt înregistrate sub pavilion românesc peste 12.000 de nave de agrement de diferite dimensiuni. Crește și numărul celor care închiriază o ambarcațiune pentru vacanță.
În porturile Limanu, Mangalia, Eforie sau Constanța putem admira veliere din cele mai frumoase, catamarane și chiar iahturi scumpe. Soții Gâdea și-au cumpărat anul acesta un velier din Franța. Florin Gâdea, proprietarul unui velier: „Vara aceasta vreau să particip la regatele de aici, în România, și vreau să merg și până în Grecia. În momentul în care te desprinzi de la mal, te eliberezi, efectiv totul se duce, nu mai ai telefonul mobil, nu mai ai griji”.
Ionela Pleșciuc, managerul Marinei Limanu: „Vin împreună cu familiile, ies pe mare, weekendul îl petrec la noi. Avem spații de cazare, avem restaurant”. Și portul din Mangalia este plin. Aici sunt și iahturi de câteva milioane de euro, dar și catamarane ancorate tot anul. Prețurile pornesc de la 650 de euro pe an, în funcție de dimensiune. Mihaela Călin, managerul Portului Turistic Mangalia: „Dacă în urmă cu câțiva ani, marina era la capacitate de 50%, în momentul de față, marina este de aproape 100. Am avut și turiști străini”. Datele Autorității Navale Române arată că, în 2022, au fost eliberate aproape 4.500 de certificate de conducător de ambarcațiuni de agrement.
Și cum vacanțele pe barcă sunt în trend, câteva sute de ambarcațiuni sunt înmatriculate anual în România. Pentru o nava de agrement, proprietarul plătește un impozit de 1.300 lei pe an, iar dacă ambarcațiunea este înregistrată ca yacht, la aceasta sumă se mai adaugă 650 de lei.