Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de important este un somn odihnitor. Cinci sfaturi pentru o noapte liniștită

Un somn odihnitor are un rol extrem de important în funcționarea creierului, a metabolismului, a sistemului imunitar, hormonal și cardiovascular.

Multe persoane au probleme cu somnul și spun că nu se odihnesc indiferent de câte ore dorm. Pentru a avea un somn bun, nu ai nevoie de schimbări mari, ci doar de câteva obiceiuri sănătoase și foarte simple, dar care îți vor schimba viața.

Alături de o alimentație echilibrată și de sport, somnul este un pilon al sănătății organismului. Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, în timp ce un copil de vârstă școlară are nevoie de cel puțin 10 ore.

Adulții care dorm în jur de 6 ore sau mai puțin, sau cei care dorm mai mult de 9-10 ore au un risc ridicat de a dezvolta o serie de boli și de a trăi mai puțin.

Iată 5 sfaturi care te pot ajuta să ai un somn mai bun:

- Adoptă un program de somn. Încearcă să adormi la aceeași oră în fiecare seară și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend.

- Fă sport zilnic. Recomandat este să faci exerciții fizice intense în timpul zilei, nu înainte de culcare.

- Pregătește camera pentru somn. Temperatura nu trebuie să fie mai mare de 19 grade Celsius. Specialiștii recomandă să nu existe un televizor în dormitor, iar dacă există, este indicat să îl închizi cu 30 de minute înainte de culcare. Înlătură orice sursă de zgomot sau de lumină.

- Evită alcoolul, țigările și mesele copioase seara. Acestea pot perturba somnul. Mâncărurile grele sau picante pot irita intestinul. Este indicat să eviți orice fel de mâncare cu 2 ore înainte de culcare.

- Evită să dormi după-amiaza. Astfel seara te vei simți mai obosit și vei adormi mai repede.

Un somn odihnitor are o mulțime de beneficii:

- Stimulează imunitatea – vei avea un organism mai puternic, care te va apăra mai bine de infecții și răceli.

- Te va ajuta la menținerea greutății – persoanele care dorm mai punțin de 7 ore, tind să crească mai mult în greutate.

- Previne diabetul zaharat – potrivit certcetătorilor, persoanele care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat.

- Scade riscul de boli de inimă – lipsa somnului pe perioade lungi de timp este asociată cu un nivel crescut al tensiunii arteriale, ritm cardiac crescut și niveluri mai ridicate ale anumitor substanțe chimice.

- Îmbunătățește memoria – în timp ce dormim, creierul procesează și consolidează experiențele din ziua respectivă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult