Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Atacurile de panică. Ce sunt și cum pot fi reduse în intensitate

Atacurile de panică pot fi foarte îngrijorătoare. În timp ce multe persoane se confruntă cu un astfel de episod o dată sau de două ori în viață, există și cazuri în care atacurile de panică sunt mult mai dese.

Atacul de panică înseamnă un episod de frică intensă, neliniște sau anxietate. Într-un astfel de moment ai putea avea impresia că pierzi controlul asupra corpului, asupra situației și astfel se declanșează reacții fizice severe.

Nu vei ști niciodată când urmează să ai un atac de panică. Acestea se declanșează spontan, în orice moment, fără a-ți da de veste înainte.

Iată câteva simptome pe care persoanele care suferă un atac de panică le pot simți: durere în piept, greață, frisoane, teama de moarte sau de pericol iminent, dificultăți de respirație.

Cu toate că nu știm când urmează să suferim un atac de panică, există anumiți factori care i-ar putea declanșa: un temperament mai sensibil, stres major, afecțiuni de natură psihică, consumul anumitor substanțe sau chiar moștenirea genetică.

În cazul în care te confrunți cu atacuri de panică dese, cel mai bine ar fi să consulți un medic de specialitate. Acesta îți va pune un diagnostic și te va ajuta mai departe să le controlezi fie prin psihoterapie, fie prin medicamente sau ambele.

De asemenea, medicul îți va putea face anumite recomandări care te vor ajuta să scapi de atacurile de panică, însă va depinde doar de tine: meditație, renunțarea la fumat, reducerea consumului de cafeină, abordarea unui stil de viață sănătos, odihnă, exerciții fizice.

Așadar, primul pas pe care trebuie să-l faci este prezentarea în cabinetul unui medic psihiatru. Psihoterapia este considerată prima variantă de tratament pentru atacurile de panică. Cu siguranță rezultatele nu vor veni de pe o zi pe alta, însă în timp vei simți beneficiile pe care ți le aduce o simplă discuție cu un specialist.

Nici în cazul medicamentelor rezultatul nu va apărea mai devreme. Este posibil ca medicul să-ți schimbe tratamentul în cazul în care cel primit inițial nu ți se potrivește. Așadar, în primul rând trebuie găsit medicamentul potrivit ție, apoi în câteva săptămâni sau luni vei cunoaște efectele și nu te vei mai confrunta cu atacuri de panică.

Ca orice altă afecțiune, dacă nu sunt tratate la timp, atacurile de panică pot duce la complicații. Poți ajunge să-ți fie frică să mai ieși din casă, să te temi constant că suferi de o anumită boală, să te ferești de relațiile sociale, să ai probleme financiare, să consumi alcool în cantități mari sau alte substanțe sau chiar să ai gânduri suicidare.

Așadar, cele mai bune metode prin care poți să previi atacurile de panică sunt: consult de specialitate, respectarea planului de tratament și exercițiile fizice regulate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult