Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Regina Maria, omagiată într-un documentar color transmis sâmbătă pe Pro TV, la ora 18

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fascinantă, extrem de tenace şi modernă în tot ce a făcut, Regina Maria a fost un ambasador atipic, pentru România. Suverană, a înclinat balanţa favorabil pentru ţara ei, în momente istorice cruciale.

Documentarul, "Maria - Inima României" pe care îl puteţi urmări sâmbătă, pe 1 decembrie, de la ora 18, la Pro TV, dezvăluie această imagine a reginei, care ne-a marcat istoria modernă.

Regina Maria îşi cunoştea puterea şi ştia să o folosească pentru că s-a născut într-o casă a puterii, în lumea regală, bunica ei era Regina Victoria, iar bunicul, Ţarul Rusiei. Aşa că Maria a ştiut mereu să-şi pună în valoare faima, atitudinea şi puterea, pentru interesele României. Aşa a făcut la Paris în 1919, în timpul Conferinţei de pace care trasa noile granite ale Europei după marele război.

"Ştia că va trebui să facă impresie încă de la început. Aşa că în timpul călătoriei cu trenul spre Paris, I-a acordat un interviu celebrei scriitoare Collette, iar articolul a fost telegrafiat pentru a putea apărea în dimineaţa sosirii trenului. De-acum toţi ştiau că Regina împreună cu fiicele sale sunt în oraş...

Într o lume dominată de bărbaţi, Regina Maria miza şi pe farmecul ei pentru a-i îndupleca pe cei care aveau reţineri în a recunoaşte noile granite ale României.

Citește și
Regina Maria
Prima statuie a Reginei Maria din afara graniţelor României, la Ashford în Marea Britanie, locul său de naştere

John Florescu, producător: "60 de rochii, 31 de haine, 22 de şaluri, 29 de pălării, 23 de perechi de pantofi erau îndesate în garderoba din dulapurile apartamentului său. Regina a spus "nu cred că e timpul să facem economii. România trebuie să aibă Transilvania! Şi dacă din lipsa unei rochii, o oportunitate ca asta s-ar pierde?!"

Trevor Poots, scenarist şi regizor: "Iată aşadar o femeie care, practic, a negociat cu unii dintre cei mai puternici bărbaţi ai lumii: Cu Woodrow Wilson (n.r. președintele SUA), Lloyd George (n.r. premierul Marii Britanii), cu Georges Clemenceau (n.r. premierul Franţei). Şi dacă stai te gândeşti... în 1919, ce alte femei aveau o asemenea influenţă politică în lumea de atunci?

Şi a reuşit să facă ce nu a putut niciun om politic sau cu funcţie din România acelor vremuri.

Adevărata anvergură a lobby-ului făcut de regină se poate vedea în cartea de oaspeţi care cuprinde pagini întregi de întâlniri zilnice cu oameni de stat, cu scriitori, cu diplomaţi.

Sâmbătă, pe 1 decembrie, de la ora 18, Pro TV va invită să urmăriţi povestea celei mai frumoase şi mai elegante regine din Europa acelor vremuri, Maria a României.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult