Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Expoziție inedită cu obiecte din perioada comunistă. Unde pot fi văzute

Un televizor alb-negru pe care se odihnește un pește din sticlă, telefonul cu disc, geamantanele de pe șifonier și frigiderul Fram sunt obiecte care amintesc de casele românilor în anii '80.

Astfel de încăperi care te poartă într-o călătorie în timp au fost amenajate la Muzeul Județean Buzău, la trei decenii de la Revoluție.

Cunoscuta carpetă cu „Răpirea din Serai” ocupă un loc de cinste și în cadrul expoziției de la Muzeul Județean Buzău și întregește decorul dintr-o sufragerie din perioada comunistă. Nu lipsesc televizorul alb-negru, pe care stă un pește din sticlă, pick-up-ul și ziarul de pe masă.

Fiecare încăpere a fost gândită cu atenție și detaliile nu au fost ignorate. De pildă, pe hol te întâmpină masa pe care este așezat telefonul fix, iar în bucătărie putem vedea sticlele de sifon și celebrul frigider Fram.

Multe dintre obiectele întâlnite în acele vremuri în mai toate casele le sunt necunoscute tinerilor născuți în democrație.

Citește și
adrian zuckerman
Ambasadorul SUA: E un miracol că România a scăpat de regimul comunist acum 30 de ani

Copil: „Nu aveau aceleași condiții ca noi, că se duceau cu cheia de gât. Aveau doar un canal și aveau doar o oră și după aceea se duceau afară și se jucau cu copii, că nu exista internet."

Muzeografii au început să strângă obiectele în urmă cu opt ani. În timpul campaniei „Nu le mai aruncați! Vă rugăm să le donați!", au fost adunate aproape 4.000 de bunuri care reflectă viața în timpul regimului comunist.

Marinela Raican, conservator Muzeul Județean Buzău: „În cele cinci zile de când s-a vernisat această expoziție, am avut un număr de circa 100 de vizitatori. Printre ei s-au numărat copii însoțiți de părinți, dar și nostalgici, cei care au trăit perioada respectivă, dorind să-și amintească unele obiceiuri de viață."

Daniel Costache, director Muzeul Județean Buzău: „Structura expoziției este atât spațiul casnic, spațiul domestic, cât și spațiul din stradă, pentru că ea îmbracă și forma unei expoziții ce are în vedere comemorarea a ceea ce s-a întâmplat acum 30 de ani în decembrie 1989 la Buzău."

Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie, anul viitor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult