De „Ziua internațională a cititului împreună" a avut loc un maraton al poveștilor, la biblioteca județeană din Cluj
Your browser doesn't support HTML5 video.
Preț de câteva ore, telefoanele mobile și tabletele au fost lăsate deoparte, iar copiilor li s-au citit basme. Studiile arată că un copil va avea imaginația și capacitatea de a înțelege mult mai dezvoltate dacă i se citește des.
Copiii au primit-o în mijlocul lor pe Alice, care a venit la ei tocmai din Ţara Minunilor. O surpriză neașteptată și ... plăcută.
„Mie mi-a plăcut că am aflat practic că acum foarte mulți ani s-a scris această carte și nu mi-a venit să cred că este așa de veche. Eu zic că este foarte important să citim pentru că ne dezvoltă imaginația.”
„Mie mi-a plăcut că am aflat că Lewis Caroll a scris cartea din imaginația petrecută cu fiica lui. Este foarte important să citim pentru că ne dă o imaginație bună și putem crea și noi povești.” spun doidintre participanții la eveniment
Cristina Vidruțiu – bibliotecar în cadrul secției pentru copii a Bibliotecii județene Octavian Goga: „Este un moment ideal pentru a ne aduce aminte de beneficiile lecturii, dezvoltarea vocabularului, dezvoltarea empatiei, punerea în diferite situații, dezvoltarea logicii”
Ana Maria Dudescu, șef serviciul de comunicare al colecțiilor: „Începând de anul trecut se resimte o revenire a cititorilor în bibliotecă. Utilizatorii noștri vin fie pentru împrumut de carte, dar vin și pentru socializare.”
În sălile de lectură ale bibliotecii vin în special studenții. Ce-i drept, mulți preocupați acum de examene.
Studenți: „Mă concentrez mai bine și mă motivează cei din jur” (...) „Prefer să învăț la bibliotecă. De obicei vin cu un grup de prieteni, ne motivează să ne vedem suntem toți împreună acolo și tragem toți în sesiune."
Ziua Internațională a Cititului Împreună este un eveniment la care participă oameni din peste 170 de țări. În România este marcat în fiecare an, din 2017.