Brățările recuperate de România sunt de fapt tracice. Cât valorează. „Sunt intangibile pentru oameni”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt declarațiile directorului Muzeului Național de Istorie, care a preluat oficial aceste prețioase obiecte de tezaur.
Brățările ar valora de două ori mai mult decât au stabilit arheologii belgieni și chiar presupusul traficant care le-a scos la licitație.
Cele trei brățări cântăresc peste 200 de grame fiecare și își au originea nu în anul 1000 Î.Hr., cum susțineau arheologii belgieni care ni le-au returnat, ci cu 200 de ani mai devreme, din perioada timpurie a Epocii Fierului. Podoabele care valorează acum în jur de 200.000 de euro provin din zona de nord vest a țării. Câteva exemplare identice sunt deja în colecția Muzeului Național de Istorie.
Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul MNIR: „Au fost realizate din aur nativ spălat în nisipurile și prundișurile pâraielor și râurilor care coboară din munții Apuseni și care transportau pulbere și pepite de aur. Se înscriu într-o categorie de piese care definesc cultura tracilor timpurii. Este vorba despre populații care au trăit pe teritoriul actual al României, atât în bazinul carpatic, cât și în afara bazinului carpatic”.
Cele trei brățări tracice au fost scoase ilegal din România în 2019, de un traficant belgian care a încercat să le vândă în Monaco. Ofițerii Direcției de Investigații Criminale care le-au dat de urmă nu pot spune deocamdată cine le-a descoperit.
Belgianul de origine franceză care a vrut să se îmbogățească cerând pentru ele între 80.000 de euro și 100.000 nu a recunoscut nici măcar o secundă că le are din România. Spunea că le-ar fi găsit într-un șanț în propria sa curte.
Poliția Română a demonstrat cu dovezi că brățările trebuie returnate României.
Ioan Șandru, procuror al Parchetului General: „Au rezultat date și informații cu privire la unele legături dintre acesta și un cetățean român. S-a dipus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un suspect pentru tănuire. Asupra acestor bunuri s-a instituit sechestru asigurător urmând a fi predate în custodia Muzeului Național de Istorie a României”.
În urmă cu 3.000 de ani, aceste brățări extrem de valoroase din aur masiv erau oferite ca ofrandă. Suspectul care le-a transportat în Flandra a murit înainte să spună de la cine le-a cumpărat.
Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul MNIR: „Odată depuse ca ofrandă zeilor, aceste obiecte deveneau intangibile pentru oameni. Sigur, pentru oamenii care știau regula. Din păcate multe astfel de obiecte au fost descoperite de-a lungul istoriei, în Evul Mediu, în Epoca Modernă, Contemporană, de oameni care ignorau că au fost oferite zeilor”.
Ministrul Culturii nu s-a ferit însă să le atingă.
Traficanții de comori antice pot evita închisoarea dacă predau autorităților sau muzeelor obiectele găsite. Pot fi recompensați cu până la 40-45% din valoarea de piață.