Modifica setarile cookie
Toate categoriile

5 ianuarie 1859, momentul în care românii au realizat un mare act de curaj politic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Europa a fost practic pusă în faţa faptului împlinit, un nou stat, viitoarea Românie, apărea pe harta continentului, iar noi toţi am făcut un pas decisiv spre valorile moderne.

Totul a pornit de la Iaşi. Aici, pe data de 5 ianuarie 1859 este ales un nou domnitor: Alexandru Ioan Cuza. Din acel moment întreaga suflare şi-a dorit alegerea sa şi pe tronul Ţării Româneşti.

Era singura modalitate ca Unirea dintre cele două Principate să fie reală. De atunci, străzile Iaşiului se însufleţesc în fiecare lună ianuarie.

Deşi la tronul Ţării Româneşti erau mai mulţi favoriţi, numele lui Cuza se impune peste noapte. Liderii politici de la Bucureşti înţeleg că cele două Principate pot fi unite doar sub o singură conducere. Negocierile s-au purtat contracronometru, în timp ce mii de bucureşteni erau pe străzile din centrul Capitalei.

Greutatea istorică a clădirii este mult mai apăsătoare decât ruinele hotelului Concordia. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859 într-un apartament situat la etajul 1 al hotelului, într-o adunare secretă, s-a decis numirea primului domnitor al Principatelor Romane.

Citește și
Unire Iasi
Zi de mare sărbătoare la Iaşi, la 159 de ani de la Unirea Principatelor Române

Clădirea are o istorie zbuciumată: a ars de câteva ori, dar de fiecare dată a fost refăcută. De mai bine de 100 de ani însă hotelul Concordia a rămas în paragină.

Decizia luată în spatele acestor pereţi avea să fie oficializata prin vot, chiar a doua zi. Clădirea, parte a Palatului Patriarhal, încăperea în care se adună membrii sfântului sinod la ocazii importante, are o semnificaţie extrem de puternică pentru Unirea Principatelor Romane.

În urmă cu exact 160 de ani, chiar aici, pe 24 ianuarie, membrii adunării elective l-au ales pe domnitorul Moldovei Alexandru Ioan Cuza drept conducător al Ţării Româneşti. Acesta este actul de naştere al statului român modern.

In tot acest timp, afară, în curtea de pe dealul Patriarhiei peste 12 mii de oameni, un număr imens pentru acea vreme, îl susţin pe Cuza. Aceştia au format hore chiar în acest loc şi au cântat ode de bucurie.

Şi Focşaniul este un punct cheie pentru Unirea Principatelor Romane. Aici se sărbătoreşte dispariţia vechii graniţe dintre Moldova şi Tara Românească.

''- Ce înseamnă această zi pentru noi ca popor?

Veteran: - O libertate, o cinstire şi mândrie naţională, pentru cei care mai suntem în viaţă şi care luptăm pentru o cauză dreaptă, o libertate în cuget şi simţiri, să fim eroi atunci şi acum şi în viitor.

- Mai avem această libertate?

Veteran: - E cu semn de întrebare. Libertatea pe care o avem azi are mai multe înţelesuri şi mă opresc aici.''

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult