Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este gândirea pozitivă și cum ne ajută în viața de zi cu zi

Gândirea pozitivă ne ajută să gestionăm mai bine perioadele stresante din viața noastră și astfel ne protejează și sănătatea.

Desigur, pentru persoanele optimiste din fire, gândirea pozitivă este ceva firesc, natural, care le ajută să-și regăsească echilibrul și să treacă mai ușor peste necazuri și provocări. Dar ce facem dacă suntem pesimiști? Ei bine, psihologii spun că putem învăța să gândim pozitiv, dacă facem un minim efort în acest sens și ținem cont de câteva recomandări, pe care le prezentăm în continuare.

Ce este gândirea pozitivă?

Gândirea pozitivă înseamnă o atitudine productivă și proactivă, orientată spre rezolvarea problemelor, nicidecum ignorarea sau bagatelizarea unor situații neplăcute. Pe scurt, atunci când gândim pozitiv ne imaginăm că se vor întâmpla lucruri bune, nu rele, chiar și dacă ne aflăm într-o situație dificilă sau nedorită, scrie verywellmind.com.

Studiile au demonstrat că dacă petrecem câteva minute în fiecare zi gândindu-ne la aspecte pozitivele pozitive și ne imaginăm viitorul într-o perspectivă mai senină, ne vom simți mult mai bine nu doar în ziua respectivă, ci și în zilele următoare. Astfel, indiferent dacă suntem pesimiști sau optimiști din fire, putem deprinde acest obicei benefic, care va avea efecte deosebite asupra noastră.

De ce este importantă gândirea pozitivă?

Gândirea pozitivă ne permite să alungăm gândurile neplăcute, care ne stârnesc anxietate sau pot chiar să ne deprime. Rezultatele nu se vor obține de la prima încercare, dar dacă perseverăm, după un timp, o să ne fie mult mai ușor să ne gândim la aspectele pozitive ale vieții, oricât de greu ne-ar fi, fără să exagerăm, desigur, ci păstrând o atitudine rațională, echilibrată, scriu specialiștii de la Mayo Clinic

În acest fel, ne vom îmbunătăți nu doar starea de spirit și sănătatea mintală, ci vom obține efecte benefice și asupra sănătății noastre în general. În plus, dacă ne vom obișnui să gândim pozitiv, vom alege și un stil de viață mai echilibrat și implicit mai sănătos: vom renunța la fumat și la consumul de alcool, vom avea o dietă corectă, vom face mișcare și ne vom odihni mai bine.

Psihologii au observat că persoanele cu o gândire pozitivă sunt mult mai rezistente în fața stresului și pot găsi un sens, un scop în viață chiar și în momentele limită, extrem de greu de depășit. Prin urmare, dacă vrem să fim bine pregătiți pentru orice provocare, ar fi bine să învățăm gândirea pozitivă, adică să ne concentrăm pe lucrurile bune care se pot întâmpla chiar și în situațiile neplăcute.

Cum ne ajută gândirea pozitivă?

Printre cele mai importante efecte benefice pe care le are gândirea pozitivă asupra sănătății noastre trebuie să menționăm:

●      Scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare (prin gestionarea mai eficientă a stresului),

●      Stimularea sistemului imunitar, care devine mai puternic și astfel scade riscul de îmbolnăvire,

●      Creșterea rezistenței la durere,

●      Stabilizarea tensiunii arteriale,

●      Creșterea speranței de viață.

Gândirea pozitivă are efecte remarcabile și asupra psihicului nostru, nu doar asupra corpului, potrivit webMD

●      Stimulează creativitatea,

●      Ne permite să gândim mai clar,

●      Ne ajută să rezolvăm mai eficient problemele apărute,

●      Ne îmbunătățește starea de spirit,

●      Ameliorează depresia și anxietatea.

În concluzie, dacă învățăm ce înseamnă gândirea pozitivă și reușim să o aplicăm în viața noastră de zi de zi, ne vom bucura de multe avantaje și ne va fi mult mai ușor să facem față situațiilor dificile sau neplăcute.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult