Modifica setarile cookie
Toate categoriile

BREXIT. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului May a fost respinsă la limită. Ce variante are premierul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul premierului britanic Theresa May a supravieţuit miercuri unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţia laburistă, după respingerea masivă de către parlamentari a acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat cu Bruxellesul.

UPDATE Moțiunea de cenzură a fost respinsă în Camera Comunelor cu 325 la 306 voturi. Un număr de 325 de parlamentari şi-au exprimat încrederea în guvernul conservator, în timp ce 306 au votat pentru moţiunea de cenzură.

May a anunţat că Guvernul a propus o serie de întâlniri cu parlamentari de rang înalt şi a invitat liderii partidelor să acţioneze în vederea ieşirii din impas.

Aceste reuniuni încep miercuri noaptea.

Citește și
Theresa May - brexit
Ce spun analiștii politici despre Theresa May, după ce Parlamentul a respins acordul

May a declarat că abordează aceste întâlniri ”într-un spirit constructiv” şi îi îndeamnă pe politicieni să facă la fel.

”Sunt pregătită să coopereze cu orice membru al acestei Camere pentru a asigura Brexitul”, a declarat ea.

”Vom continua să acţionăm în vederea prosperităţii. Vom continua să acţionăm în vederea respectării rezultatului referendumului Brexitului. Cred că această datorie este împărtăşită de către toţi membrii acestei Camere”, a declarat ea.

”În zilele următoare, voi organiza reuniuni cu şefii partidelor. Guvernul abordează aceste reuniuni într-un spirit constructiv. Trebuie să obţinem rezultate. Vom reveni luni în Cameră pentru a prezenta un nou text”, a spus May.

Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, care a depus moţiunea de cenzură a Guvernului, i-a cerut Theresei May miercuri seara, să excludă un Brexit fără acord, relatează BBC News.

----------------------------------------------------------

Cum a decurs votul pe acordul privind BREXIT de marți seara

La votul pentru acordul pe Brexit, Theresa May a fost "trădată" inclusiv de 118 membri ai propriului partid. În aceste condiţii, Londra ar putea cere amânarea ieşirii din Uniune, părăsirea acesteia fără niciun acord, sau, sugerează unii analişti, să mai poate organiza un referendum.

Parlamentul britanic a respins strivitor singurul plan de BREXIT existent - şi anume acordul negociat timp de doi ani cu Uniunea Europeană de guvernul condus de Theresa May. Printre cei care au spus "nu" se numără şi 118 parlamentari conservatori, din partidul premierului May.

Theresa May: ”Este clar că Parlamentul nu susține acest acord. Dar votul din această seară nu ne spune nimic despre CE susține parlamentul.”

Anand Menon, analist politic: ”Cred că Theresa May fie este stăpânită de un simţ al datoriei ieşit din comun, fie de pură tenacitate. A pierdut la diferenţa uriaşă. Dar s-a adresat imediat Camerei, spunând parlamentarilor: "Poate că mi-aţi distrus acordul, dar nu vă puteţi pune de acord asupra a nimic altceva, aşa că mă duc să dau nişte telefoane şi mă întorc. Nu plec nicăieri".

Rezultatul votului a declanşat urale în fata Parlamentului. Paradoxal, au jubilat atât cei care susţin Brexitul, cât şi partizanii rămânerii în Uniune.

După vot, premierul a vorbit despre posibilităţile rămase în considerare.

Theresa May: "Prima este să ne înţelegem asupra unui acord, iar a doua, să revocăm Articolul 50. Ceea ce ar însemna să rămânem în UE şi să nu respectăm rezultatul referendumului, iar acest Guvern nu va face vreodată aşa ceva.”

Liderul laburist Jeremy Corbin a răsucit cuțitul în rană şi a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului May.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a reacţionat la votul de marți seară, părând să sugereze Marii Britanii să renunţe la Brexit în acest mesaj de pe Twitter: "Dacă un acord este imposibil, şi nimeni nu-şi doreşte un Brexit fără acord, atunci cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună?"

Reacţii critice s-au făcut auzite şi la şedinţa Parlamentului European de la Strasbourg.

Liderii europeni au negociat cu Marea Britanie timp de 2 ani soluţia pe care Parlamentul a respins-o. De aceea, decizia a fost criticată dur, iar de la Strasbourg, Parlamentului britanic i s-a cerut să vină cu o soluţie pentru toată această furtună politică. Totodată, s-au arătat dispuşi să reia negocierile.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult