Modifica setarile cookie
Toate categoriile

BREXIT. Liderii europeni au stabilit un nou termen limită pentru ieșirea din UE

Your browser doesn't support HTML5 video.

Liderii europeni au căzut de acord cu amânarea termenului limită pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie 2020.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat luni Uniunii Europene acceptul său formal pentru o nouă amânare a Brexitului, cerând însă UE să precizeze în mod clar că nu va exista o nouă amânare a 'divorţului' dincolo de data de 31 ianuarie 2020.

„Nu dispun de libertate, conform Legii (de retragere) din 2019 a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care i-a fost impusă acestui guvern contrar voinţei sale, pentru a întreprinde orice altceva în afară de a confirma acordul formal al Marii Britanii faţă de această prelungire”, a afirmat Boris Johnson într-o scrisoare trimisă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

 

Amânarea Brexitului, acceptată

 

Citește și
brexit
Document exploziv privind drepturile angajaților din UK după Brexit: "E complet nebunesc"

Astfel, Brexitul nu va avea loc peste trei zile, adică joi 31 octombrie, așa cum era prevăzut. Cu toate acestea, se poate petrece și mai repede de sfârşitul lui ianuarie anul viitor.

Britanicii au obţinut astăzi o amânare la amânare. Noul termen de ieşire din Uniunea Europeană nu mai este 31 octombrie 2019, ci cel târziu sfârşitul lui ianuarie 2020.

În iulie, în primul său discurs de premier, la Downing Strret, Johnson spunea răspicat: „Sub nicio formă nu voi cere Bruxelles-ului o amânare. Ieşim din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, fără doar şi poate."

Însă, între timp, parlamentul de la Londra l-a constrâns să ceară o amânare, pentru evitarea unui Brexit fără acord. Şi, cu trei zile înaintea termenului limita, care ar fi fost joia aceasta, Uniunea Europeană a mai acordat un răgaz, de trei luni.

Preşedintele Consiliului Europena, Donald Tusk, a spus că este o extindere flexibilă, folosind un termen care combină cele două cuvinte, în limba engleză - "flextension".

Asta înseamnă că Marea Britanie ar putea părăsi blocul comunitar chiar înainte de sfârşitul lui ianuarie anul viitor, dacă acordul convenit de guvern cu Uniunea Europeană va fi aprobat de Camera Comunelor.

Până la rezolvarea chestiunii Brexitului, Boris Johnosn a cerut parlamentului să aprobe organizarea de alegeri anticipate, un scrutin pe care premierul britanic l-ar vrea pe 12 decembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult