Bacalaureat, proba la matematică. Răspunsul unui elev la întrebarea ”Cât fac 7 înmulțit cu 6?”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Mulţi s-au plâns că această materie mai mult îi încurcă decât îi ajută în viaţă. Tot miercuri, liceenii de la uman au susţinut proba la istorie, unde li s-a cerut să vorbească despre sisteme totalitare sau despre înfiinţarea statului român modern. Unii au fost de părere că, în anul centenarului, România este departe de a fi un stat sănătos, în care să domine moralitatea şi nu corupţia.
La Colegiul Economic Viilor, unde tinerii s-au pregătit să devină bucătari sau ospătari, a fost veselie mare, chiar dacă unii liceeni nu prea au ştiut să rezolve subiectele la matematică. Mulţi au mers la examen la noroc.
Reporter: „Am văzut că ţi-ai aruncat pixul acum, după examen. De ce l-ai aruncat?” Elev: „Aşa e o tradiţie la mine, trebuie să schimb pixul.” Reporter: „Să-ţi poarte noroc?” Elev: „Da, am adus şi d-asta de la Ierusalim. Am fost în Turcia, mi-am luat de la Ierusalim."
Reporter: „Voi ce specializare aveţi?” Elev: „Bucătar-ospatar. La ce-mi trebuie mie integrale în bucătărie?” Alt elev: „Cum, mă, dacă-ţi dă radical la faină?"
E drept, integralele nu folosesc în bucătărie, dar tabla înmulţirii ar putea ajuta.
Reporter: „Poţi să ne zici cât fac 7X6?” Elev: „Da, stai aşa.” Alt elev: „49.” Elev: „Ăăă...42."
În schimb, elevii de elită de la Colegiul Naţional Sfântul Sava se pregătesc de medicină, automatică sau drept. La subiectul principal, la istorie, candidaţilor li s-a cerut să scrie un eseu despre regimurile totalitariste postbelice, în Europa şi România. Iar la un subpunct, despre înfiinţarea statului român modern.
Elev: „Dacă pui un om din ziua de azi să fie atunci, în 1918, cred că n-ar rezista decât o zi.” Reporter: „De ce?” Elev: „Pentru că a pierdut din atitudine, i s-au pierdut din raţionament, din principiile care stau la baza unei vieţi morale.” Reporter: „Ți se pare că România a scăpat în totalitate de regimul comunist?” Elev: „Nu.” Reporter: „De ce?” Elev: „Pentru că mentalităţile se duc mai greu decât anii."
Niște elevi din Târgovişte, în schimb, au fost bulversaţi de subiecte, atât de tare, încât un candidat a crezut că absolvit facultatea, nu liceul.
Reporter: „Ce ai scris?” Elev: „Tot ce am învăţat în facultate!"
Elev: „Mi-a picat despre Unirea Principatelor, cum ar veni, să povestesc de un domnitor.” Reporter: „Ce te-a încurcat?” Elev: „M-a încurcat puţin anii, trebuia să stai să gândeşti!"
La examen a participat şi o pensionară.
Elena: „Am completat liceul, iar acum vreau să fac ceva medical şi voluntariat unde este nevoie.” Reporter: „Ce le spuneţi tinerilor?” Elena: „Să înveţe, e foarte important şi ajung apoi ca mine...Era un gol acolo, care aş fi vrut să îl umplu.”
Alţii, care nu s-au pregătit deloc, îşi pun baza în divinitate.
Reporter: „Ce ai făcut?” Elev: „Multe chestii, dar n-am învăţat.” Reporter: „Regreţi că ai ieşit pe afară în loc să înveţi?” Elev: „Regret. Mă rog al Dumnezeu să îl iau!” Reporter: „Te duci la biserică?” Elev: „Nu prea mă duc la biserică..."
În schimb, Biserica Ortodoxă Romană a trimis miercuri un comunicat de încurajare pentru cei care susţin Bacalaureatul.
„Iubiţi tineri, Biserica şi Şcoala conlucrează la pregătirea voastră intelectuală şi spirituală pentru viaţă, într-o vreme în care nivelul de instruire contează tot mai mult."
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!