Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alegeri 2024. Sistemul care previne încercările de fraudare a voturilor. Orice tentativă va fi descoperită pe loc

Your browser doesn't support HTML5 video.

Votul multiplu sau încercările de fraudare a voturilor vor fi descoperite pe loc la alegeri, cu ajutorul sistemului automat de înregistrare a alegătorilor.  

Cei care vor fi prinși că încearcă să comită o ilegalitate riscă amenzi mari și chiar închisoarea. ​Peste 1.500 de angajați ai Serviciului de Telecomunicații Speciale vor fi mobilizați pentru organizarea tehnică a alegerilor europarlamentare și locale din 9 iunie.

Pentru ca în ziua votului să nu întâmpine probleme, reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale spun că au îmbunătățit sistemul prin intermediul căruia pot să verifice cărțile de indentitate.

Pe data de 9 iunie, de la 07:00 dimineața, cei care doresc să voteze trebuie să prezinte în secția de vot actul de identitate. Înainte de a primi buletinele de vot, actul va fi verificat cu ajutorul unor tablete din dotarea Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Sistemul o să valideze în timp real Codul Numeric Personal pentru a vedea și dacă persoana respectivă nu a votat deja, pentru același tip de alegeri, dar în altă secție.

Citește și
Românii votează în secțiile de votare din țară pentru alegerile prezidențiale 2019, turul 2 - 2
Alegeri locale în Constanța, 2024. Cine sunt cei 14 candidați la funcția de primar. Cinci sunt independenți

Sistemul detectează automat orice tentativă de vot multiplu. În cazul în care o persoană încearcă să voteze de două ori, Ministerul de Interne este notificat imediat. Sancțiunile pentru vot multiplu includ amendă penală, închisoare de la șase luni la trei ani și pierderea drepturilor electorale.

Dacă o persoană locuiește în București, dar are domiciliul din buletin în altă localitate, poate vota atât la alegerile locale, cât și la cele europarlamentare, însă doar în anumite condiții. De exemplu, un student poate vota dimineața pentru alegerile locale la adresa din buletin, însă dacă spre seară se răzgândește și vrea să voteze și pentru alegerile europarlamentare, dar nu mai este în localitatea de domiciliu, poate vota oriunde în țară. Acest lucru este posibil deoarece sistemul STS validează buletinele separat pentru alegerile locale și cele europarlamentare.

După validare, oamenii vor primi cinci buletine de vot și vor fi îndrumați către cabina de vot pentru a-și exprima opțiunile.

Numărătoarea voturilor va fi filmată în toate secțiile din țară

Voturile vor fi numărate manual de către membrii comisiei electorale. După terminarea numărătorii, președintele secției și operatorul tabletei STS întocmesc un proces verbal cu rezultatele obținute. Procesul verbal este fotografiat și încărcat în timp real pe site-ul Autorității Electorale Permanente, asigurând transparența pentru toți cetățenii.

În cazul în care se descoperă nereguli, voturile sunt numărate, iar și noile date sunt introduse în sistem împreună cu un nou proces verbal, în colaborare cu comisia BEC la nivel local sau județean. De reținut, toate procesele verbale din toate secțiile de votare din țară vor putea fi văzute de orice român pe internet.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult