Primarul din București cu un scor zdrobitor și candidatul care a reușit de unul singur să intre în Parlamentul European
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Bătălia pentru fotoliile de primar a adus schimbări-surpriză pe alocuri, dar și reconfirmări spectaculoase.
La Bruxelles vor ajunge inclusiv politicieni ultra-naționaliști, care contestă instituțiile europene.
Cele două mari partide, PSD și PNL, și-au împărțit țara. În timp ce Opoziția, reunită în Forța Dreptei, s-a dovedit destul de firavă, iar liderul USR și-a dat demisia.
Primăria Generală București
Marea bătălie pentru Capitală a fost câștigată în mod categoric de un independent, actualul primar Nicușor Dan. Acesta a bătut la scor marile partide ale căror candidați au obținut împreună mai puține voturi decât a primit Nicușor Dan, singur.
Primărie Sector 1
O luptă umăr la umăr s-a dat însă pentru Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei. Deocamdată, George Tuță rămâne foarte aproape la Sectorul 1 în fața lui Clotilde Armand, potrivit datelor oficiale comunicate de Biroul Electoral Central.
Între timp, luni seară, Biroul Electoral al Sectorului 1 a anunțat că operațiunea de verificare și centralizare a rezultatelor procesului electoral se întrerupe și se reia la ora 9. Materialele electorale din secțiile nepreluate până luni seară au fost puse sub pază militarizată.
Primărie Sector 2
Actualul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, de la USR, are o foarte mică diferență în fața fostului prefect Rareș Hopincă.
Primărie Sector 3
Robert Negoiță are asigurați încă 4 ani la Primăria Sectorului 3 pe care a câștigat-o cu 54% din voturi.
Primărie Sector 4
La fel, la 4, Daniel Băluță și-a asigurat un nou mandat, al treilea, cu peste 60%.
Primărie Sector 5
La Sectorul 5, actualul primar Cristian Popescu Piedone lasă locul fiului său, Vlad Popescu Piedone, care a câștigat cu peste 43%.
Primărie Sector 6
De departe însă, Ciprian Ciucu, actualul primar de la 6, a obținut cel mai bun scor, el a fost votat de peste 70% dintre alegătorii sectorului.
PSD a înroșit din nou RomâniaLa nivel național, PSD și-a adjudecat cele mai multe consilii județene, marcate cu roșu hartă. Cel puțin 24 dintre județele țării au de acum un șef de județ social-democrat.
Partidul Național Liberal, cu galben pe hartă, este pe doi, cu 11 județe, în timp ce UDMR și-a conservat conducerea județelor majoritar maghiare. AUR si Forța Dreptei nu au câștigat niciun consiliu județean.
În ceea ce privește alegerile europarlamentare, acestea au fost câștigate detașat de alianța PSD-PNL, cu peste 48 la sută. Pe locul 2 sunt cei de la AUR, care ar putea trimite în Parlamentul European 6 oameni.
Pe 3 este Forța Dreptei, care a făcut pragul electoral. La fel, UDMR și formațiunea SOS România, dar și independentul Nicolae Ștefănuță.