Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Se strâng semnături pentru alegerile prezidențiale. Voluntarii „trebuie să se asigure că sunt păstrate în condiții bune”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne apropiem cu pași repezi de alegerile prezidențiale, iar candidații au început deja să strângă semnături de la cei care îi susțin. Oficial, din 5 octombrie aflăm cine sunt pretendenții pentru funcția principală în stat.

Până atunci, politicienii, susținuți de partide sau independenți, trebuie să arate că au cele puțin 200.000 de susținători.

Până pe 10 octombrie, candidații susținuți de partidele sau alianțele politice, dar și cei independenți, trebuie să își înregistreze oficial dosarele la Biroul Electoral Central.

Doar că, pentru a fi validate, aceste dosare trebuie să conțină semnăturile și datele a peste 200.000 de oameni, care să susțină aceste candidaturi.

Principalele partide politice au deja montate corturi în marile orașe. La PSD, premierul a dat startul campaniei de stângere de semnături ieșind la Piața Obor.

Citește și
mircea geoana
Mircea Geoană, gafă la TV, când a făcut referire la Regele Mihai: „Dumnezeu să-i dea sănătate!” Ulterior, și-a cerut scuze

Liberalii au început acțiunea la Suceava, în județul care a fost condus mulți ani de Gheorghe Flutur.

Gheorghe Flutur, vicepreședinte PNL: ”Sunt convins că vom strânge peste 50.000 de semnături.”

Și candidatul USR, Elena Lasconi, a ieșit în stradă și a cerut sprijinul oamenilor din mai multe orașe.

Elena Lasconi, candidat USR: ”Chiar primele semnături pe care le-am luat au fost de la oameni din dispora, din Scoția”.

Independentul Mircea Geoană avea instalate corturi pentru voluntarii ce îl ajută chiar din ziua în care a anunțat că va candida.

Pe listele cu care voluntarii partidelor merg prin orașe trebuie trecute mai multe date cu carater personal, precum seria și numărul actului de identitate sau semnatura. Partidele au dreptul să strângă astfel de informații, dar trebuie să își instruiască voluntarii să nu le folosească în alte scopuri.

Septimius Pârvu, expert în buna guvernare: ”În momentul în care strânge aceste semnături, trebuie să se asigure că sunt păstrate în condiții bune, trebuie să se asigure că voluntarii cu care lucrează trebuie înțeleg cum funcționează această politică și care este legislația”.

Până acest moment, sunt anunțați șapte candidați susținuți de partide sau alianțe politice și trei candidați independenți.

Primul tur al prezidențialelor este programat pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult