Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima reacție a candidatului care a cerut la CCR anularea alegerilor câștigate de Georgescu. „A înşelat electoratul”

Călin Georgescu a încălcat legea privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, a ascuns sursele de finanţare şi a înşelat electoratul, susţine unul dintre cei doi candidați care au cerut anularea rezultatelor din primul tur.

Sebastian Constantin Popescu, candidat la funcţia de preşedinte al României, și preşedintele Partidului Noua Românie le mai solicită judecătorilor constituţionali şi invalidarea rezultatului electoral obţinut de candidatul Călin Georgescu.

"Rezultatul alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie 2024 a fost stabilit în urma unei fraude comisă de candidatul independent Călin Georgescu, care a încălcat Legea 334/2006 cu privire la finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, a ascuns sursele de finanţare, a înşelat electoratul printr-o campanie masivă în mediul online în care se promova drept omul mesianic care se luptă cu mâinile goale şi cu ZERO lei bani de campanie cu întreg sistemul politic din România. S-a promovat drept candidatul corect şi cinstit, numai bun de votat de români, în timp ce el a fraudat legea electorală prin finanţarea ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România", afirmă Sebastian Constantin Popescu în sesizare.

El menţionează că, potrivit prevederilor art. 28 din Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, candidaţii au obligaţia să declare public şi transparent toate sursele de finanţare ale campaniei electorale, precum şi cheltuielile aferente.

"Potrivit Raportului oficial al AEP (...), candidatul independent Călin Georgescu a raportat 'zero' lei cheltuieli pentru întreaga campanie, deşi a desfăşurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reuşind să obţină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice şi financiare considerabile. Această discrepanţă între activitatea desfăşurată şi declaraţiile financiare reprezintă o încălcare a principiilor de transparenţă şi legalitate, afectând grav corectitudinea procesului electoral", se arată în document.

Popescu adaugă că rolul prevederilor legale cu privire la campania electorală este acela de a preveni orice "imixtiune străină" în alegerile interne ale României, ca să nu permită altui stat să finanţeze candidaţi independenţi şi/sau partide politice şi prin intermediul lor să preia puterea în România.

"Or, prin nedeclararea surselor de finanţare a propriei campanii electorale, Călin Georgescu, prin intermediul celor care se află în spatele său, a deturnat rezultatul democratic al alegerilor din România. Un om care încalcă legile statului român, care acceptă finanţare şi sprijin din afara României, un om care nu declară banii pe care îi primeşte în campania electorală prezidenţială, un om care înşeală românii nu poate să devină preşedintele României", mai spune liderul Partidului Noua Românie.

El indică şi o manipulare a opiniei publice prin "tehnici" de dezinformare şi distribuire masivă a conţinutului "amatoricesc".

"Campania candidatului Călin Georgescu a utilizat un stil aparent 'amatoricesc' pentru a crea iluzia unei susţineri populare naturale de care s-ar bucura candidatul la prezidenţiale, însoţite de mii de comentarii pe toate transmisiile live şi videoclipurile postate, comentarii generate cu inteligenţa artificială, care să inducă în rândul românilor cu drept de vot că el are parte de o susţinere masivă din partea electoratului. (...) Există indicii rezonabile că susţinerea financiară a campaniei lui Călin Georgescu provine din surse externe şi din fonduri nedeclarate, contrar prevederilor art. 38 alin. (2) lit. a) din Legea 334/2006, care interzic finanţarea din străinătate. Aceste aspecte ridică suspiciuni privind influenţarea procesului electoral de către interese externe, punând în pericol suveranitatea statului român", se atrage atenţia în sesizare.

Sebastian Constantin Popescu mai susţine în sesizare că Georgescu a declarat zero cheltuieli şi încasări la Autoritatea Electorală Permanentă, în campania electorală, în timp ce toate reţelele de socializare, în special TikTok, sunt "invadate" de materiale video prin care se promovează candidatura lui.

"Este imposibil ca un candidat independent, fără un partid în spate, doar cu o 'echipă de voluntari', cu 'zero' cheltuieli de campanie, să reuşească în doar o lună de campanie să ajungă la peste 120 de milioane de vizualizări numai pe TikTok şi să aibă drept rezultat obţinerea a 2.120.401 de voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale", consideră el.

Conform documentului, Călin Georgescu ar fi fraudat legea electorală, beneficiind de finanţare ilegală, nedeclarată.

"Prin utilizarea "fermelor de boţi/troli", a inteligenţei artificiale, a videoclipurilor nemarcate cu cod de mandatar financiar, prin nedeclararea niciunui leu cheltuit în campania electorală, domnul Călin Georgescu a fraudat legea electorală, beneficiind de finanţare ilegală, nedeclarată, a efectuat prin terţe persoane plăţi către diverşi influenceri, a înşelat electoratul prin faptul că le-a transmis că el este omul din afara sistemului, omul onest, care cu zero lei se luptă cu marile partide. În timp ce în realitate lucrurile stau cu totul invers. Este omul sistemului, a primit finanţare masivă pentru a-şi susţine campania manipulatoare şi înşelătoare din mediul online, în timp ce se prezenta drept un candidat independent curat, transparent, nesusţinut de nimeni", declară Sebastian Constantin Popescu.

În opinia sa, nu este suficientă o simplă amendă aplicată de AEP candidatului independent pentru nerespectarea legii cu privire la finanţarea campaniei electorale.

"Lucrurile sunt mult mai grave şi nu se rezolvă printr-o anchetă superficială fără rezultat notabil şi cu o amendă. Nerespectarea legislaţiei electorale în privinţa finanţării campaniei electorale, prin ascunderea sursei de finanţare, are drept consecinţă manipularea opiniei publice şi implicit deturnarea votului democratic, fără să ştim cine se află în spatele său cu adevărat şi care sunt în realitate interesele", precizează candidatul.

Acesta afirmă că ar putea exista o "imixtiune gravă a unei puteri străine în alegerile interne ale României".

"Amplitudinea viralizării videoclipurilor pe TikTok, ale lui Călin Georgescu, nu poate fi generată doar prin intermediul influencerilor şi a unor reclame plătite şi neafişate, ci este vorba de o susţinere directă de către compania TikTok, cu sediul în China. Ceea ce înseamnă că acest individ are susţinere externă masivă. Ceea ce înseamnă o imixtiune gravă a unei puteri străine în alegerile interne ale României, un atentat la siguranţa naţională. (...) Fără un sprijin masiv extern, fără o finanţare de milioane de euro, fără o echipă foarte bine organizată nu avea cum să reuşească o astfel de campanie virală în scurt timp, în mediul online, candidatul Călin Georgescu", mai spune Sebastian Constantin Popescu.

Curtea Constituţională a României urmează să discute joi, la ora 11,00, solicitările lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult