Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pentru ce au votat, de fapt, românii din diaspora la alegerile prezidențiale. Câți s-au prezentat la vot

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii din străinătate au avut la dispoziție trei zile pentru a-și exprima opțiunea la prezidențiale. Au votat peste 800.000 de alegători, cei mai mulți în Marea Britanie, Germania, Italia și Spania.  

Ultimele secții de vot s-au închis luni la ora 7, pe coasta de vest a Statelor Unite și în Canada.

Valurile de suprize generate de cutremurul politic din România continuă să se resimtă și în străinătate. În funcție de comunitatea de români în care te afli, resimți bucuria sau undele de șoc provocate de rezultat.

Diaspora a demonstrat încă o dată că atunci când miza este mare și situația de acasă este tensionată se poate mobiliza. Au votat peste 821.000 de români, cu 175.000 mai mult decât în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019.

Cei mai mulți au fost înscriși pe listele suplimentare, ceea ce înseamnă că ori nu au votat la secția de care aparțin, ori nu sunt înscriși oficial în țara în care locuiesc.

Citește și
alegeri prezidentiale 2024
Alegeri prezidențiale 2024. S-a terminat numărarea voturilor din diaspora. Care sunt rezultatele oficiale

În ceea ce privește podiumul, l-am știut de la primele ore ale dimineții. Pe primul loc se află Călin Georgescu, cu peste 40% din voturi. Pe locul 2, candidatul USR Elena Lasconi – 26% dintre români au votat-o.

Tinerii spun că au votat pentru calea pro-europeană a României

Iar pe locul 3, dar la mare distanță, se află candidatul AUR, George Simion, pe locurile 4 și 5 se află Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, însă nu au reușit să ia nici măcar 5 procente, iar abia pe locul 6 se află candidatul PSD Marcel Ciolacu.

Diaspora a arătat încă o dată că sancționează actuala coaliție de guvernare, în care și-au pierdut încrederea. Pe de altă parte, am stat de vorbă cu mulți români din Franța și Belgia și au spus că ei au votat anti-sistem, că își doresc o schimbare profundă în România și cel mai mult își doresc să scape de corupție.

Pe de altă parte, tinerii ne-au dezvăluit că au votat pentru a se asigura că în țara în care își doresc să se întoarcă va rămâne pe calea pro-europeană. Și să nu uităm că în Europa, mai ales în Europa de vest, migrația este o problemă și valurile acestea de ură au creat uneori probleme românilor. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult