Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Călin Georgescu continuă să îl laude pe Vladimir Putin: „Este un lider, un patriot”

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a declarat, miercuri, după desecretizarea documentelor CSAT, susține acum că nu este „fan” al lui Vladimir Putin, dar îl consideră „un lider și un patriot”.

„Preşedintele Putin, din punctul meu de vedere, pentru ţara lui este un lider, este un patriot, în sensul pentru ţara lui, dar nu sunt fan Putin. Eu sunt pro-România. Sunt fan poporul român", a afirmat el la un post TV.

Călin Georgescu a spus că nu s-a întâlnit niciodată cu liderul de la Kremlin și a făcut apel la prudenţa diplomaţiei, în contextul conflictului de la graniţă.

„În limbajul diplomatic, în arta diplomatică trebuie să fii cu mare atenţie la aceste aspecte - dacă astăzi Rusia antagonizează cu Ucraina, dacă mâine vor fi prieteni? Nu ştim, este un mare risc", a comentat Georgescu, care a adăugat că alege "strategia păcii".

„Vom vedea ulterior”

Georgescu a mai declarat că își dorește schimbarea Constituției României, precizând că „sunt lucruri care trebuiesc modificate, mai ales după intrarea României în UE şi NATO”.

Citește și
Elena Lasconi
Cum l-a cunoscut Elena Lasconi pe Călin Georgescu. „Mi s-a părut dubios”

Întrebat dacă ar organiza un referendum pentru schimbarea legii fundamentale, Georgescu a răspuns: „Da, sigur că da, sunt lucruri care trebuiesc modificate, mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană şi NATO. Sunt lucruri care evident necesită observaţii, dar cel mai important lucru este să înţelegem că Constituţia trebuie respectată în primul rând. Respectată. Nu a fost respectată deloc. Şi iau unul din cele mai importante articole - articolul 47, legat de calitatea vieţii”.

Georgescu a dat înapoi în privința aderării la Schengen, după ce anterior declarase că „este o onoare că nu am intrat în Schengen.”

Privind intrarea României în spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre, de anul viitor, el a comentat: „Rămâne de văzut.Vom vedea ulterior. Să vedem ce se va întâmpla în ziua de duminică. Cert este că, evident, voi milita pentru acest lucru şi îl voi duce la îndeplinire. Dar, pe de altă parte, la vremea respectivă, Schengenul terestru nu a fost blocat de Occident, respectiv, cum se spune, de Austria. Schengenul terestru în primul rând a fost blocat de clasa politică românească, care îşi vedea periclitate business-urile de la vamă. Despre asta vorbim".

Anterior, Georgescu declarase în cadrul unui podcast că: „trebuie să transmitem că este o onoare pentru noi că nu am intrat în Schengen. Este bine că nu am intrat în Schengen”.

Cine a finanțat campania lui Călin Georgescu de pe TikTok

Documentele Serviciului Român de Informații arată că rețeaua de 25.000 de conturi care îl promova pe Călin Georgescu a fost creată cu ani în urmă. A devenit însă foarte activă cu doar doua săptămâni înainte de alegeri. Banii folosiți pentru campanie au fost foarte mulți, existând informații că unul dintre contributori ar fi plătit doar el singur 1 milion de euro.

Cele 5 documente declasificate de președintele Klaus Iohannis arată o activitate sporită cu două săptămâni înainte de alegeri pentru susținerea candidatului Călin Georgescu. Peste 700 de conturi au fost create din 2016 şi au avut o activitatea redusă până pe 11 noiembrie 2024.

De altfel, SRI punctează faptul că finanțarea campaniei electorale a fost făcută de Bogdan Peschir. Mai exact, potrivit informațiilor transmise de TikTok către SRI, acesta ar fi plătit peste 380.000 de dolari unor conturi, prin aplicația FameUP, care îl promovau pe candidatul Călin Georgescu.

Serviciul de Informații Externe explică în documentele desecretizate ale CSAT cum Rusia s-a implicat în procesele electorale ale României

„Apreciem că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuti cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje. Reţine atenţia că în cursul acestui an situaţia politică din România a fost abordată şi în cadrul talk-showurilor politice din Rusia - jurnaliştii ruşi lansează ideea că forţele pro-ruse din România ar putea obţine peste 30% la alegerile parlamentare”, spune SIE în raportul prezentat CSAT.

SIE arată că analiza modului în care aparatul de propagandă rusă a vizat România în 2024 evidenţiază o abordare indirectă prin prisma apartenenţei la NATO/UE şi în conexiune cu sprijinul acordat Ucrainei şi R. Moldova, referirile fiind declanşate de evoluţii pe aceste problematici şi o abordare directă, prin operaţiuni informaţionale în contextul creşterii „ameninţărilor României la adresa securităţii Rusiei” pe fondul expansiunii NATO pe flancul estic, încălcării spaţiului aerian naţional de drone ruse şi dezinformări.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult