Două partide noi, suveraniste, vor intra în Parlamentul României: SOS România și POT. Ambele au discursuri antiglobaliste
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe listele lor, printre juriști, se află și un număr mare de rezerviști MAI, MApN și SRI.
Pe de alta parte, pe buletinul de vot au fost și două partide care au avut o siglă asemănătoare cu cea a PSD, care au reușit să obțină un număr semnificativ de voturi, din neatenția alegătorilor.
Cunoscută pentru scandalurile și declarațiile controversate facute de-a lungul timpului, Diana Șoșoacă și-a anunțat susținătorii că partidul ei a obținut aproape 8% la parlamentare.
Diana Șoșoacă s-a făcut remarcată într-un mod neobișnuit la câteva zile după preluarea mandatului de europarlamentar, atunci când a întrerupt ședința pentru alegerea președintelui Comisiei Europene. A țipat, și-a pus botniță, a agitat o icoană și un sac negru, aluzie la morții din pandemie, ca mai apoi să fie scoasă din sala de plen chiar de șefa Parlamentului European.
Șoșoacă a fost suspendată șapte zile, iar indemnizația de europarlamentar i-a fost redusă.
Partidul ei, S.O.S România, a fost fondat în 2021 și este catalogat de analiști drept naționalist de extremă dreapta. Pe listele de la parlamentare se află zeci de rezerviști din MAI, MApN și SRI.
De pildă, fostul ofițer SRI Vasile Zărnescu, primit în partid de Diana Șoșoacă în luna septembrie, a fost pedepsit cu un an și o lună de închisoare cu amânarea pedepsei pentru declarații antisemite, dar și pentru negarea Holocaustului.
Unii dintre membrii SOS se declară ultra conservatoari, anti - Uniunea Europeană și NATO, dar pro Rusia. Vor scăderi de taxe și impozite, protejează plățile cash și se opun trecerii la euro.
Un alt partid suveranist care va face parte din noul Parlament este POT. Partidul Oamenilor Tineri a fost fondat de Anamaria Gavrilă, fost deputat AUR, cunoscută mai ales în mediul online, în special pe TikTok. Cu un discurs religios și conservartor, cei din POT au reușit să obțină peste 6%.
La primul tur de prezidențiale, au recunoscut scorul lui Călin Georgescu ca fiind - cităm - "o lucrare divină".
Din postările de pe rețelele sociale reiese ca cei de la POT sunt ulta-conservatori, se opun drepturilor pentru minorități, dar susțin cultele religioase. Cei de la POT spun ca reprezintă o alternativă la formațiunile vechi și mizează pe discursuri anti-globaliste și pe promovarea identității naționale.
La alegerile locale din 2024 au obținut 18 mandate de primar și au 11 consilieri locali.
Deși discursul lor este centrat pe o reformă completă a politicii din România, în care să nu existe nepotisme, pe listele pentru parlamentare, au avut mai multe cupluri, soț-soție. De pildă, Ionuț-Marius Ursei - militar în rezervă - și soția sa, Iulia Georgiana Ursei au deschis listele pentru județul Călărași. La fel s-a întâmplat și în cazul soților Simu, care au candidat din partea județului Cluj.
Surprize au fost și la finalul clasamentului. Chiar dacă nu au atins pragul electoral pentru a face parte din viitorul parlament, două clone ale PSD au reușit să obțină câteva sute de mii se voturi. Cu o siglă asemănătoare cu cea a social democraților, PSD Independent și PSD Unit s-au promovat pe rețele sociale cu programe ciudate.
De pildă, în cazul PSDU, printre ideilor prezentate în mediul online a fost și aceea de a da șaorma gratis la școală, în loc de corn și de lapte.
PSDI a fost fondat de Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, care susține că partidul său este o continuare a vechiului PSD de la jumătatea secolului 20, al cărui lider a fost Titel Petrescu.
Cei de la PSD Indendepent se promovează pe Facebook și TikTok, iar mesajele lor sunt asemănătoare cu cele ale Partidului Social Democrat.
Pe de altă parte, partidele înființate de oameni care s-au desprins din USR - REPER, DREPT și SENS - nu au reușit să treacă pragul electoral.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD , Parlament , partide , alegeri parlamentare
Dată publicare: 02-12-2024 19:27