Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Topul țărilor în care s-au prezentat la vot cei mai mulți români. "Avem România în suflet"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 2,5 milioane de români sunt așteptați să voteze în străinătate. Autoritățile au pregătit 915 secții de votare, de două ori mai multe decât la scrutinul precedent.

Prima secție de votare deschisă în diaspora a fost cea din Auckland, în Noua Zeelandă. Din cauza diferenţelor de fus orar, votul în străinătate la alegerile europarlamentare se va desfăşura pe durata a 34 ore.

Andrei și Georgiana sunt de 2 ani în Belgia și au votat acum prima dată în străinătate.

Andrei și Georgiana Ungureanu: "Noi credem că fiecare vot contează, fiecare opinie. Sunt destul de mulți români în Bruxelles, majoritatea vor o schimbare, vor să se întoarcă acasă. E totul foarte ok, nu a fost aglomerat. Am stat undeva la 2, 3 minute".

Emilia Stoica: "Suntem români si avem România în suflet. Am decis să venim la vot pentru că este datoria noastră".

Citește și
Politie
Pățania unei femei care a încercat să intre în secția de votare în timp ce vorbea cu o păpușă

Până acum, cele mai multe voturi au fost înregistrate în Marea Britanie, Germania și Italia.

Eugen Terteleac, președintele unei asociații de români: "La Ambasada României în italia, procesul votului decurge normal, cu o participare mai mică față de alte scrutine".

Andrei Vălimareanu: "Ne-am programat concediul înainte de aflarea datei oficiale de votare și ne-am informat de pe site-ul MAE unde putem vota în Malta".

Numărarea voturilor din străinatate se va încheia marți.

Câte locuri va primi România în Parlamentul European

Într-un peisaj politic complicat, peste 370 de milioane de alegători decid prin votul lor viitorul Uniunii Europene. Sunt 720 eurodeputați care vor primi un mandat de 5 ani. României revin 33 de locuri.

Sunt cei care în final vor decide componența Comisiei Europene, cea care este responsabilă în următorul mandat pentru propunerile le legislative.

În ceea ce privește prezența la vot, se observă o creștere semnificativă față de acum 5 ani. În Franța se vorbește despre o prezență record pentr de pentru ultimii 40 de ani.

Creșterea a fost și în Ungaria, dar și în Portugalia. În Belgia, de exemplu, alegătorii au stat și câteva ore la rând pentru a-și exprima opțiunea de vot. În Grecia, în schimb, din cauza caniculei, prezența la vot este cu 10 procente mai mică decât în 2019. În 12 state s-au închis deja alegerile, iar în scurt timp Parlamentul European va prezenta primele estimări.

Se știe deja, conform rezultatelor exit-poll, că în Austria a câștigat extrema dreaptă, iar pe locul doi sunt conservatorii. De altfel, se așteaptă ca partidele de extremă dreaptă să domine alegerile în mai multe țări.

La Bruxelles, deputații sunt împărțiți în grupuri politice. În prezent și în sunt șapte grupuri politice, două sunt de extremă dreaptă și se vorbește despre formarea unui al 3-lea grup de extremă dreaptă. Ce se va întâmpla însă vom vedea după rezultatele finale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult