Kamala Harris, părăsită în alegeri de o mare comunitate din SUA. Democrata s-a trezit fără un număr considerabil de voturi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Pentru câștigarea scrutinului, este nevoie cel puțin 270 de voturi din numărul total de mandate din Colegiul Electoral, iar Trump are deja 230, potrivit estimărilor Associated Press.
Kamala Harris a obținut, până acum, aproximativ 192 electori, dar niciunul dintre cele șapte state-cheie, care ar putea înclina balanța, nu a fost adjudecat de vreuna din tabere.
Potrivit unor sondaje realizate de NBC News, o mare și neplăcută surpriză pentru democrați a venit din partea comunității latino-americane. Aici, Kamala Harris a pierdut un număr considerabil de voturi.
Pe de altă parte, datele exit-poll-ului realizat de Edison Research arată 31% dintre alegători sunt extrem de preocupați de starea economică a țării. 14% dintre cetățeni au fost influențați de problema avorturilor, iar 11 procente de cea a migranților.
Cum a votat Kamala HarrisDonald şi Melania Trump au votat, marți, în Palm Beach, Florida. Candidatul republican a continuat să-și mobilizeze electoratul până în ultima clipă.
Donald Trump: „Mă simt foarte încrezător. Și simt că am deja cu un avans foarte mare și se pare că republicanii s-au prezentat în forță, la urne”.
A continuat, apoi, prin a critica sistemul de vot electronic.
Donald Trump: „Au cheltuit atâția bani pe mașinării. Sincer, dacă ar fi folosit buletine de hârtie, s-ar fi terminat votările până la 22:00. Și apropo, costul cu buletinele de hârtie ar fi fost de doar 8% din costul actual”.
Kamala Harris și-a exprimat opțiunea prin corespondenta și așteaptă primele rezultate la Universitatea Howard din Washington, renumita instituţie de învăţământ superior afro-american.
Cu această alegere simbolică, vicepreşedinta va aduce un omagiu scolii pe care a absolvit-o în urmă cu 40 de ani. În drum spre instituție, candidata democrată a făcut o oprire și la sediul ei de campanie din Washington.
Deși părea cam obosită, Harris a ținut totuși să mulțumească celor din echipa ei. Și chiar a făcut o glumă pe seama unui angajat care vorbea la telefon și nu era atent.
Pe de cealaltă parte, în tabăra republicanilor, Melania Trump le-a mulțumit și ea celor din echipa soțului ei.
Donald Trump: Sper să ne vedem în seara asta. Totul va fi minunat. Prima doamnă vine și ea. Este de-a dreptul impresionată de munca voastră. Vrei să le spui ceva?
Melania Trump: Ați făcut o treabă grozavă. Știu cât de greu a fost să munciți atâtea ore. Știu cât de mult muncește soțul meu.
La urne au ajuns și cei doi candidați la funcția de vicepreședinte. Democratul Tim Walz și-a exprimat opțiunea în Minnesota, împreună cu soția și fiul său.
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreședinție: „Este cu siguranță un moment istoric. Variantele pentru care trebuie să optați în această săptămână sunt foarte serioase. Una propune o viziune întunecată, distopică, care vrea să ne despartă, care răspândește zvonuri și minciuni și care vrea să pună în pericol viața oamenilor, față de o viziune care vorbește despre unitate, ca cea a Kamalei Harris”.
Iar republicanul J.D. Vance a votat în Ohio.
J.D. Vance: „Dacă veți vota greșit, eu tot o să vă iubesc, tot voi continua să vă tratez ca pe concetățenii mei. Cel mai important mesaj al meu este că, desigur, putem să ne ciondănim, să nu fim de acord, să încercăm să ne convingem unii pe probleme politice. Dar nu putem renunța la prieteni și nu putem renunța la cei din familie”.
Și chiar dacă în unele state primele rezultate s-au conturat deja, mai e cale lungă până vom afla cine va conduce Statele Unite.
În 2020, unele state au experimentat "mirajul roşu", în care Trump părea să conducă în noaptea alegerilor, înainte ca un "val albastru” să-l aducă în faţă pe democratul Joe Biden. Una dintre explicații este că democraţii tind să locuiască în zone urbane mai populate, unde numărarea voturilor durează mai mult.