(P) Jocuri de noroc online - cum este piața românească în comparație cu piața globală
Acest lucru se întâmplă din rațiuni de legislație locală și mai ales de... taxare! Pe scurt, fiecare țară își dorește să nu rateze oportunitatea de a câștiga sume mari de bani din practicarea jocurilor de noroc online de către cetățenii săi.
În următorii 5 ani, este de așteptat ca expansiunea pieței globale de gambling la distanță (pe internet) să cotinue în mod accelerat, până la o valoare de peste 73 de miliarde de dolari. Miza este așadar imensă, iar perspectivele sunt încurajatoare prin prisma investițiilor majore în serviciile de internet și în gadgeturi. Lumea se pregătește deja de rețele 5G, deci viteze excelente de descărcare de conținut online, iar smartphone-urile devin dispozitive tot mai performante, perfecte ca suport pentru divertismentul online.
Cum se poziționează România în acest cadru? Un model de succes, se poate spune, ținând cont că există o piață online atent reglementată și perfect funcțională. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a acordat mai întâi licențe provizorii, apoi licențe pe termen de 10 ani mai multor operatori români și străini, care și-au luat astfel angajamentul de a investi pe piața locală. Pariuri sportive, cazino și poker - iată oferta principală adresată românilor cu vârste de peste 18 ani.
Există în prezent mai mult de 20 de astfel de licențe acordate, iar firmele investesc în website-uri care duc jocurile online la cel mai înalt nivel tehnic. Se poate trăi chiar experiența de cazino online, se poate paria live, se pot descărca aplicații. Interesant este că apar în continuare operatori noi (în 2019 s-au acordat deja două licențe noi), iar pe piața locală există și cazinouri online 100% românești, asa cum este de exemplu https://www.vladcazino.ro, dezvoltat local de o companie de top în domeniu la nivel internațional (aceeași care deține gigantul Unibet, lider pe piața locală de pariuri sportive online).
Piața de jocuri de noroc din România este în continuare dominată categoric de segmentul clasic, offline, însă ascensiunea variantelor online este evidentă an de an, cu largi perspective pentru viitor. Totul ține de fapt de schimbarea modului de acțiune a românilor în viața de zi cu zi - petrecem tot mai mult timp online și ne mutăm tot mai multe activități în acest cadru. Piața românească de jocuri de noroc în general este un important furnizor de bani către bugetul de stat, fiind estimată în 2017 o contribuție a sectorului de peste 700 de milioane de euro în taxe și impozite.
Un studiu realizat în anul 2016 de GfK Romania pentru Asociația Romslot și Romanian Bookmakers menționa că 15% dintre românii cu vârsta de peste 18 ani (adică 2,4 milioane de persoane) au jucat în ultimul an cel puțin o dată jocuri de noroc (sloturi, pariuri sau alte forme). Cei care joacă în mod regulat sunt de obicei bărbați tineri, necăsătoriți, din mediul urban. Organizațiile operatorilor de jocuri de noroc din România reclamă însă în ultima perioadă taxele și impozite foarte mari, în creștere, despre care spun că sunt la un nivel foarte ridicat comparativ cu situația din alte țări membre ale Uniunii Europene. Cele mai recente controverse au fost generate de implicațiile celebrei Ordonanțe de Urgență a Guvernului de la finalul anului 2018.