(P) De ce elemente să ții cont atunci când îți amenajezi bucătăria
Sau poate că pur și simplu te-ai plictisit de felul în care arată bucărătia ta și simți nevoia de o schimbare, așa că decizi să o renovezi. Mobilierul, împreună cu electrocasnicele și aparatura pentru bucătărie sunt foarte importante în planificarea bugetului și în amenajarea spațiului, deoarece reprezintă investiții pe termen lung.
Ideile pentru o bucătărie modernă executate cu succes vor echilibra nivelul vizual, estetic cu cel tehnic, funcțional. Un bun designer de interior te poate sfătui cu privire la amenajarea, soluțiile de depozitare și variantele de electrocasnice care sunt disponibile, dar fii pregătit să te gândiți în cel mai mic detaliu la utilitățile care trebuie acoperite până la opțiunile moderne de iluminat pentru bucătărie. Poziționarea electrocasnicelor, de la hotă la cuptor electric incorporabil, de la corpurile de iluminat la prize, toate trebuie decise înainte de orice altceva.
Înainte de a vă decide în privința unei plite pe gaz sau cu inducție, să revenim la elementele de bază. Începe prin a te gândi cum îți place să gătești, ce fel de mâncare îți place și, de asemenea, la ce stil de viață ai în prezent sau crezi că vei avea în viitor. Este de la sine înțeles că poți avea o plită pe gaz doar dacă ești conectat la rețeaua de gaz și dacă există și spațiu suficient. În zilele noastre, pe piață există diferite dimensiuni de plite - de la super-dimensionate la destul de compacte, așa că nu te sfii să cauți toate variantele.
Gătitul pe gaz poate părea alegerea clasică. Mulți oameni preferă reacția și flacăra directă a unei plite pe gaz. Ne permite să creștem sau să reducem instantaneu nivelul căldurii și se descurcă la fel de bine atât cu gătitul lent, cât și cu gătitul la căldură ridicată. Dacă poți vedea flacăra, simți că ai mai mult control asupra situației
Totuși unul dintre dezavantajele gătitului la plita pe gaz este că poate fi mai greu de curățat. Cu toate acestea, există o tendință pentru modelele cu gaz pe sticlă, incorporate în blat, care sunt mai ușor de curățat și sunt dotate cu comenzi tactile elegante. Dar, în timp ce gazul este ușor de controlat, de obicei există o cantitate de căldură irosită care scapă pe părțile laterale ale tigaii. Deci, deși designul arzătorului s-a îmbunătățit semnificativ, nu este la fel de eficient ca inducția.
Dacă ar fi să facem o comporațaie, atât ceramica, cât și inducția se potrivesc unui design de bucătărie mai modern. Acest lucru se datorează unui aspect elegant și minimal. Ceramica a fost precursorul inducției, care a devenit extrem de populară datorită controlului de precizie, a încălzirii rapide și a funcțiilor extra de amplificare. În plus, faptul că tigaia este cea care se încălzește (prin intermediul unui curent magnetic inteligent între tigaie și plită) și nu plita, o face o alegere mai sigură.
O preocupare comună pentru gătitul la plita cu inducție este că va fi necesar să investești într-un set complet nou de tigăi. Atâta timp cât tigăile tale sunt de bună calitate, cu fundul greu și nu din cupru, oțel inoxidabil, aluminiu sau sticlă, ar trebui să ai rezultatele dorite.
În ceea ce privește plitele cu blat ceramic, deși nu sunt la fel de eficiente ca modelele cu inducție, sunt totuși elegante și ușor de curățat. În plus, ele oferă o cale de mijloc accesibilă pentru cei care nu sunt tentați de inducție, dar doresc totuși întreținere redusă și un design la nivel.
O altă opțiune de mijloc o reprezintă plitele modulare sau domino care îți permit să-ți personalizezi bucătăria. Au o combinație de zone cu gaz, inducție, ceramică, friteuză, și grătar. Ca rezultat, poți fi mai versatil atunci când gătești. Alternativ, ai putea lua în considerare o plită cu dublu combustibil care combină gazul și inducția într-una singură.
Atunci când plasezi funcții cheie, cum ar fi chiuveta și plita, lumina este cea mai importantă, Deoarece ai nevoie de lumină din belșug în astfel de zone, în comparație cu zona în care se va lua masa ulterior. Totodată, dacă ai elementele cheie la locul lor, depozitarea poate fi proiectată în jurul fiecărei stații de lucru, cu sertare pentru tigăi lângă plită și coșul de gunoi aproape de chiuvetă.
Din nou, servicii precum alimentarea cu apă și drenajul vor dicta unde pot merge aparatele care au nevoie să fie racordate la rețeaua de apă, iar fluxul de lucru ar trebui să dicteze poziționarea exactă a fiecărui element din puzzle. Gândește-te la modul în care folosești bucătăria. De exemplu, este bine să ai spații de depozitare pentru tigăi și veselă lângă mașina de spălat vase pentru a descărca ușor.
Bucătăria tip open space ar trebui să fie atât estetică, cât și funcțională. În astfel de bucătării, accentul se pune pe minimalism și pe liniile vizuale clare, neîntrerupte de aparatele voluminoase sau dezordinea de pe blaturi. Pentru că această cameră nu este numai despre gătit, ci este și despre un spațiu social în care să îți poți primi musafirii.