(P) 4 metode dovedite pentru un somn mult mai bun
Dacă nici măcar nopțile nu-ți dau liniște și somnul este agitat, următoarea zi s-ar putea să te simți irascibilă, obosită și să nu dai randament la birou. În schimb, cu cât te odihnești mai bine pe timpul nopții și ai parte de un somn profund, de calitate, cu atât devii mai energică, pozitivă și veselă. Și, ca s-o spunem drept, cine n-ar vrea să se simtă mai bine?
Însă, ca să ajungi să ai acel somn mai bun, care să-ți dea o stare de bine imediat cum te-ai trezit, e nevoie să apelezi la câteva metode ce s-au dovedit a fi eficiente de-a lungul timpului și pe care le poți afla de mai jos.
Spune DA sportului.
Un stil de viață activ ajută mereu la un somn mai bun. Dacă jobul tău te obligă să stai la birou opt ore pe zi, atunci încearcă ca în restul timpului să fii cât mai activă: urcă scările și evită liftul, parchează mai departe, ia-o pe jos, cu metroul sau alege bicicleta. Totodată, o oră de mișcare pe zi e sănătate curată, fie că alergi în parc, mergi la aerobic sau la fitness. Important este să te miști, pentru că astfel ajuți la eliberarea de endorfine și dopamină și reduci nivelul de stres, deloc benefic pentru un somn odihnitor. Dacă nu ești pretențioasă, pune pe tine niște haine de dama ieftine dar de calitate și pornește la o tură.
Asigură-te că ai parte de confort în cameră.
Când spunem confort, nu ne referim doar la o saltea confortabilă și o pernă moale, și ele extrem de importante în acest caz. Confortul implică mai mult decât atât. În primul rând, ai nevoie de o cameră cât mai aerisită și o temperatură de aproximativ 23 de grade. În al doilea rând, pijamalele contribuie și ele la un somn odihnitor.
Alege o pijama din bumbac, care permite pielii să respire și îți asigură confort pe parcursul nopții. Nu este necesar să investești mulți bani în ele, pentru că poți găsi pijamale ieftine si de calitate precum cele de la Maroko. Caută un model în care te regăsești, adaptat anotimpului în care te afli și bucură-te de confortul pe care ți-l oferă pe parcursul nopții. Iar dacă tot sunt accesibile la preț, alege mai multe modele pe placul tău, cu mâneci lungi, scurte sau cu pantaloni lungi sau scurți, pentru a fi pregătită pentru fiecare sezon în parte.
Relaxează-te înainte de somn.
Relaxarea nu înseamnă, de această dată, să te pierzi în ecranul telefonului mobil sau al televizorului, deoarece aceste dispozitive emit o lumină albastră, ce inhibă producția de melatonină. Relaxarea presupune să practici o activitate ce-ți face plăcere și nu te agită, precum să citești o carte, să faci yoga sau să meditezi 10-15 minute. Ultimele două metode te ajută să obții o respirație mai profundă, adică să-ți oxigenezi creierul mai bine. Totodată, poți consuma un ceai cald de mușețel, lavandă sau tei, cu efecte calmante și sedative, care ajută la un somn mai bun.
Încearcă să te culci la aceeași oră zilnic.
Chiar dacă la început pare mai greu să faci asta, în timp, să te culci la aceeași oră te va ajuta la reglarea somnului și ceasul biologic își va spune cuvântul. Somnul va apărea mereu la ora stabilită de tine iar trezirea fără alarmă va deveni o obișnuință. Pentru a pune în practică această metodă, ajută-te la început de toate celelalte de mai sus.
Un somn mai bun nu e atât de greu de obținut și te va ajuta să ai o viață mai sănătoasă, să reduci nivelul stresului și să devii mult mai productivă în sarcinile de zi cu zi. Dacă încerci să faci din toate metodele de mai sus un ritual și să pui preț pe confort, care presupun: condiții ambientale plăcute, saltea de calitate și pijamale confortabile, somnul se va îmbunătăți considerabil.